Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters ma 14 mei 2018, 21:12
Waarom brak opeens de "pleuris" uit dit weekend, is nu steeds de vraag en dat heeft alles te maken dat de burgemeesters werden gekozen zaterdag. Met een grote overwinning voor UDP overigens, dat weer tot groot ongenoegen bij de APRC heeft geleid. En dat weer wederom heeft geleid tot de gemelde hevige rellen.

Wie nu het eerste is begonnen, lijkt ondergeschikt aan het feit dat het momenteel weer rustig is in delen van Banjul, Kanifing, Serrekunda, Tallinding en Bakau, maar als je je toch aan een prognose wilt wagen lijkt het me dat de UPD geen reden had om rellen te gaan schoppen, die hadden immers gewonnen.

Ondermeer vriend en journalist Dawda Bayo meldt dit ook, maar waarop zijn cijfer gebaseerd is dat "duizenden APRC militanten" de straten onveilig zouden hebben gemaakt, krijg je geen antwoord, net zo min op de vraag waarom het huis van APRC Interim leider Fabakary Tombong Jatta dit weekend 2 x werd aangevallen door UDP supporters en hij dit niet meldt.

https://www.facebook.com/dawda.bayo.1

Hoe het verhaal ook in elkaar mag zitten, vast staat wel dat diverse UDP supporters in het ziekenhuis behandeld zijn doordat zij bekogeld waren met stenen.

https://freedomnewspaper.com/2018/05/13/gambia-breaking-news-post-mayoral-election-violence-grips-gambia/

https://www.facebook.com/dawda.bayo.1

De bezettingsactie vorige week bij Golden Lead Factory in Gunjur kwam vroegtijdig ten einde door politie-ingrijpen. Arrestanten zijn overigens inmiddels allemaal weer vrij heb ik begrepen.

De nanny van Jammeh ondertussen zag het ook niet meer zitten in Equitorial Guinea en is weer terug gekomen naar Gambia. Maar het frappantste nieuws vond ik zelf de onderschepping van een militair voertuig afgeladen met wiet en munitie, inzittenden ondermeer een Gambiaanse militair die onder Jammeh was ontslagen wegens drugshandel en onder de nieuwe regering weer gerehabiliteerd werd.

Bij Mandinaba security checkpoint liep het drietal tegen de lamp waarna een vechtpartij uitbrak. Twee wisten te ontkomen maar werden bij Brikama klemgereden.

In BBC Africa Hard Talk werd President Barrow kortgeleden ondervraagd. De veiligheidssituatie werd hierbij nog steeds fragiel genoemd. Nu weet u waarom.

https://www.youtube.com/watch?v=3aVkUgD17tc
Laatst bijgewerkt door RPeters op di 15 mei 2018, 22:58, in totaal 2 keer bewerkt.
door RPeters ma 14 mei 2018, 22:54
Regio nieuws:

Laatste berichten uit Mali dat de Duitsers (VN-troepen) de situatie niet onder controle kunnen krijgen. Steeds meer Malinesen vluchten weg, voornamelijk naar Burkina Faso (sinds 2012 al 24.000 geregistreerd aldaar. Maar ze komen ook naar Senegal en Gambia, hoeveel is niet bekend.

http://allafrica.com/stories/201804180210.html

Na de laatste bankoverval in Farafenni, en al eerder duidelijk was dat de overvallers uit Senegal kwamen en de grens overwipten, hebben Senegalese en Gambiaanse troepen tientallen arrestaties verricht in de grensdorpen. Men lijkt vastbesloten hier een eind aan te maken.

Casamance. Begin deze maand hebben rebellen getracht een brug in de regio van Ziquinchor op te blazen Hierbij viel een dode en 7 gewonden. Van de eerder dit jaar aangekondigde vredesbesprekingen lijkt niets meer over. Niet bekend is of Franse special forces nu daadwerkelijk meedoen aan de Senegalese zuiveringsoperaties met hun "Operation Burkhane" in meerdere Sahel landen.

https://www.news24.com/Africa/News/fisherman-dies-in-failed-attack-on-key-senegal-bridge-20180503

Het Duitse geklaag is overigens wel begrijpelijk. Die hele complexe situatie aan de noordgrens met Mali is gewoon niet militair op te lossen. Touaregs, stamverbanden met Tsjaad en Niger, dat de Fransen daar alleen maar gestart zijn inzake hun uranium veilig te stellen en iets te kunnen doen aan de migrantenstroom naar Europa. Libische milities zijn 250.000 man sterk, allemaal in niet door de regering gecontroleerde gebieden. Wil je die nu echt allemaal overhoop gaan schieten?

Niet door gevechtshandelingen, maar Nederland heeft daar ook al 4 militairen verloren een paar jaar geleden. Wat heeft dat opgeleverd? US heeft vorig jaar rond de 600 bombardementen uitgevoerd in Lybia. Deze zogenaamde "sorties", van drones tot B2 stealth bommenwerpers, zullen ongetwijfeld dood en verderf hebben gezaaid. Maar nogmaals, wat heeft dat opgeleverd?

Nederlandse commando's in Mali, het Franse Vreemdelingen Legioen, Senegalese hunter killer teams in de Casamance, noem ze allemaal maar op, altijd groot respect voor deze gespecialiseerde mensen die hun leven wagen vaak in zeer gevaarlijke omstandigheden, om de wereld een stukje beter te maken. Maar wordt het niet eens tijd om weer eens rond de tafel te gaan zitten met zijn allen?

https://issafrica.org/iss-today/what-exactly-are-foreign-troops-protecting-in-the-sahel?utm_source=BenchmarkEmail&utm_campaign=ISS_Weekly&utm_medium=email

Ondertussen nieuwe uitbraak van Ebola gemeld in Congo. Groot alarm bij WHO. Maar niet duidelijk is nog steeds of het om een nieuwe variant gaat.

https://www.independent.ie/world-news/africa/
door RPeters za 19 mei 2018, 22:33
Nu Mohammad Bazzi, zakenpartner/handlanger van Jammeh, door de Amerikaanse overheid gelieerd is als hoofd financier van het door Iran gesteunde Hezbollah waarbij diverse bedrijven van hem wereldwijd geconfisqueerd zijn, is de vraag wat Barrow nu gaat doen tegen alle zakelijke activiteiten die Bazzi nog in Gambia zelf heeft. Bazzi is overigens ook betrokken in de drugs smokkel vanuit Zuid-Amerika naar Bissau en Gambia, die via Mali hun weg vinden naar Europa. Interpol had al eerder aan de bel getrokken dat deze lijnen nog steeds intact lijken te zijn, ondanks het vertrek van Jammeh. Erger nog, Barrow heeft 3 maanden geleden weer een contract a 50 miljoen dollar getekend met deze boef, terwijl deze zogenaamde “Amerikaanse scoop” al toentertijd bekend was.

Zie mijn vorige posting en ondermeer :

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-usa-hezbollah/new-us-sanctions-hit-at-hezbollah-linked-financier-companies-idUSKCN1II2LD

http://standard.gm/site/2018/05/18/us-sanctions-bazzi-over-hezbollah-connection/

Ik wil best geloven dat de Mossad van Israel een cruciale rol heeft gespeeld in informatieverstrekking die tot de Amerikaanse sancties heeft geleid, of dat deze sancties zijn voortgekomen door het verbreken van de “Iran Nuclear Deal” door Trump, maar het dwingt Barrow tot handelen en concrete uitspraken; Iets dat ie liever niet doet inzake de fragiele veiligheidssituatie in het land.

Zo’n zelfde situatie zien we nu met Ghana die druk in de weer is met een uitleveringsverzoek voor Jammeh aan Equatorial Guinea. Waarom gaat Barrow hier niet direct publiekelijk pal achter staan? Daarom is het eens goed te kijken wat nu precies bedoeld wordt met de “fragiele veiligheidssituatie in het land”. Wie of wat en waarom is nu tegen Barrow c.q een beter Gambia?

Onder Jammeh heeft in 22 jaar tijd een heel, zeg maar, ecosysteem kunnen ontstaan waarin de meest hebzuchtige en moordlustige Gambianen zonder enige vorm van scrupules de machtigste in het land werden. Dit ecosysteem zit nu verweven in alle lagen van de bevolking.

Laten we eens wat tegenkrachten opnoemen waar Barrow mee te maken heeft:
- De Zuid-Amerikaanse drugs kartels. Extreem gewelddadig en tot alles bereid om hun handelsroutes veilig te stellen. Een miljarden imperium dat alles en iedereen ook omkoopt om die routes intact te kunnen houden onder het motto “iedereen heeft zijn prijs”. Wie dit motto niet volgt wordt gewoon afgemaakt.
- De Casamance rebellen. Onder het mom van de eis van een vrije staat, hadden zij een lucratief handeltje aan illegale houtkap opgebouwd dat momenteel door Senegalese troepen wordt verstoord. En dat voorheen allemaal ongehinderd via Banjul port Afrika kon verlaten. Ze zitten bovendien ook tot aan hun nek in de drugshandel.
- Religieuze fanatici. De beruchte imam Fatty en andere extremisten moeten niks van Barrow hebben. Barrow herriep immers de Islamitische staat Gambia, de Ahmediya kregen vorige week alsnog hun tv-zender tot hun grote ongenoegen en dan zit Barrow nu ook nog eens met de schade die Hezbollah heeft opgelopen inzake Bazzi.
- APRC militanten. Voornamelijk de Gambiaanse elite, althans een elite die zichzelf ongebreideld heeft kunnen verrijken onder jammeh. Hebben vaak invloedrijke posities verkregen door weg te kijken van onrecht, vriendjespolitiek, familiebanden en daardoor in de regel volstrekt incompetent zijn voor de functies die zij vervullen.
- Security forces. 80% van het leger en politie is nog steeds loyaal aan Jammeh wordt steeds gezegd. Ik denk niet zozeer aan jammeh zelf, maar aan het systeem dat hij voorstond. Afpersingen bij checkpoints, hoeren gratis neuken voor hun toegang op de Senegambia strip, geld proberen af te troggelen van mensen in nood die dringend hulp nodig hebben en noem maar op.

Voor al dit soort lieden is democratie prima, zolang je hun handeltje maar niet verstoord. Allemaal lui die hoera roepen tegen Barrow en het nieuwe Gambia, zolang ze maar weten dat ze weg kunnen komen met de ellende die zij aanrichten tegen hun landgenoten.

Nu steeds meer de duimschroeven worden aangedraaid en steeds meer van deze ellendelingen nattigheid gaan voelen, maakt ze ook gevaarlijker voor Barrow terwijl het al zo gevaarlijk was. Het is tenslotte een groep die zich jarenlang ongehinderd volkomen gewetenloos heeft ingelaten met illegale drugs en houthandel, gestolen luxe auto’s uit het westen, en noem maar op, waarbij middelen als afpersing, moord, verkrachting, marteling en diefstal nooit werden geschuwd.

En daar staat Barrow dan vol goede bedoelingen. Wat kan zo’n man nu doen die feitelijk in zijn eentje staat, want wie kan hij vertrouwen? Niet gek dus dat hij zwaar leunt op Macky Sall van Senegal, maar het is denk ik onterecht om hem steeds een loopjongetje van Sall te noemen.

Laten we eens dieper kijken naar twee belangrijke incidenten deze week in de lange reeks van andere incidenten. Dat militaire voertuig dat werd klem gereden in Brikama, afgestampt met ganja en munitie bijvoorbeeld. Hier zijn weer twee belangrijke vragen die niemand stelt. Waar was deze niet geregistreerde munitie voor bedoeld (25.000 live rounds heb ik begrepen) en hoe komt het nu dat een Gambiaanse legerofficier hierbij betrokken, indertijd onder Jammeh ontslagen wegens drugshandel door de huidige CDS weer gerehabiliteerd werd?

Het tweede geval is nog schrijnender: Het zogeheten grens incident deze week. Dit had te maken met de illegale houtkap in de Casamance. Even de jongste geschiedenis in het kort. President Macky Sall is vastbesloten aan deze houthandel een einde aan te maken. Casamance rebellen en voormalige handlangers van Jammeh zijn hier voornamelijk bij betrokken. De smokkelroute liep ook over Banjul Port.

Het begon eigenlijk met die vreselijke moordpartij op jongeren eerder dit jaar, waarbij een levend werd verbrand, dat Sall besloot militairen in te zetten om deze routes te gaan blokkeren. Het gaat hierbij niet om een lullig containertje. In April liep het aantal in beslag genomen gekapte bomen al naar de 40.000. Serieuze business kun je wel zeggen, net zo serieus Sall is om deze wouden te gaan beschermen.

In april werd ook opnieuw een Senegalese boswachter vermoord door 3 Gambianen en 1 Senegalees (allemaal opgepakt inmiddels) waarbij op het stoffelijk overschot en de dood van de jongeren gezworen werd “dat er geen boom meer door zou komen”.

Nu de bandieten deze week alsnog een poging waagden en betrapt werden, was het naar mijn idee daarom meer “het uur der wrake” en werd een wilde achtervolging ingezet door Senegalese boswachters (Forrestry agents) waarbij twee tot de tanden gewapende hunter killer teams werden gescrambled. De boeven dachten veilig te zijn eenmaal over de grens, maar werden zelfs tot aan Bureng achtervolgd waar een inbeslagname volgde.

Geweldig nieuws zult u zeggen, maar iedereen lijkt nu te stuiteren dat die gevechtseenheden nooit de grens hadden mogen oversteken. Beetje flauw wel, want het land barst al van de Senegalese militaire aanwezigheid, noch buiten mijn mening dat ik die grenzen gewoon onzin vindt.

Als klap op de vuurpijl kwam nu ook naar buiten dat Barrow aan Sall blijkbaar een mandaat heeft gegeven dat Senegalese troepen dit gewoon mogen doen. Dat niemand hiervan wist, is natuurlijk raar. Dat Barrow op eigen houtje weer dit soort besluiten neemt, doet zijn zaak natuurlijk geen goed. Maar laten we gewoon eerlijk zijn, wie buiten de rotsvaste Sall kan hij anders vertrouwen? Maar Sall wil garanties die Barrow hem niet kan geven. Wat blijft er dan voor Barrow over om te onderhandelen? En Sall kennende als keiharde doorgewinterde politicus: Als hij garanties wilt en niet krijgt, dan neemt ie ze gewoon.

Zie ondermeer:

https://sidisanneh.blogspot.com/

https://www.senegal7.com/assassinat-dun-garde-forestier-a-kolda-un-senegalais-et-trois-gambiens-arretes/

https://www.senegal7.com/trafic-de-bois-plus-de-36-000-troncs-darbres-saisis-a-la-frontiere-gambienne/

De gevolgen in Mali door de drugslijnen naar Europa:

https://issafrica.org/iss-today/malis-drug-problems-are-its-silent-enemy?utm_source=BenchmarkEmail&utm_campaign=ISS_Weekly&utm_medium=email
door RPeters za 26 mei 2018, 21:43
Brandstof crisis?

Veel paniek vandaag dat Gambia volgende week zonder brandstof komt te zitten. Nu de bedrijven van Mohammad Bazzi, handlanger van Jammeh en beschuldigd van terroristische connecties, allemaal onderuit gehaald zijn door US-sancties en er blijkbaar een alleenrecht was dat hij de enige was inzake brandstof-import, lijkt een nationale ramp onafwendbaar.

Echter, we weten totaal niet wat de regering voor alternatieve maatregelen heeft getroffen. Vrijwel zeker is natuurlijk dat Bazzi niet meer gaat leveren, en niemand weet ook waar die momenteel zit. Hoogstwaarschijnlijk ondergedoken bij zijn Iranese vriendjes.

Ik heb hier en daar wat info lijntjes uitgezet, dus mocht er nieuws binnen komen dan zal ik dat direct berichten. Wie het zekere voor het onzekere wilt nemen, wordt wel aangeraden nu te gaan hamsteren.
door RPeters di 05 jun 2018, 13:54
Gezien de vragen wat er momenteel aan de hand is in Serekunda, ik ben tijdelijk afwezig. Voor zover ik nog toe heb gehoord (alleen gehoord dus) ligt de hele markt plat, zijn er arrestaties aan de gang en wordt er voortdurend met traangas geschoten door de politie. Daar vandaag maar wegblijven zou ik zeggen en wie meer weet, graag melden.
door Taxa di 05 jun 2018, 15:33
RPeters schreef:Gezien wat er momenteel aan de hand is in Serekunda.......en wie meer weet, graag melden.

Ik begrijp uit mijn omgeving, dat er al jaren een toenemende onrust gaande is, veroorzaakt door shop-eigenaren, die niet toestaan, dat (nieuwe) straatverkopers met hun handelswaar precies voor hun deur gaan staan. De shop-eigenaren claimen de (openbare/parkeer-)ruimte voor hun shop op.

Vooral nu, vlak voor Koriteh, willen tijdelijk steeds meer Gambianen als straatverkoper een extra zakcentje bijverdienen.

Nu is het op Serekunda rustig. Morgenochtend is er een kans op herhaling van de onlusten.
door RPeters ma 18 jun 2018, 14:53
Veiligheidswaarschuwing Faraba Area

Hedenochtend heeft de politie het vuur geopend op demonstranten in Faraba, waarbij 2 doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Onder de agenten worden ook veel gewonden gemeld.

Blijvende spanningen inzake de nieuwe zandmijn lijken tot een uitbarsting gekomen.

Het wordt afgeraden of de grootste voorzichtigheid te betrachten als u moet reizen naar Brikama, Pirang en Faraba Banta. Er worden nog steeds gevechten gemeld.

Veiligheidstroepen van GAF en ECOMIG hebben diverse wegen afgesloten en zijn momenteel ook ter plaatse. Wij wachten op verder nieuws op deze buitengewoon trieste maandag.

Waar iedereen altijd voor heeft gewaarschuwd, lijkt nu waarheid te worden. Waar gaat dit heen?

https://freedomnewspaper.com/2018/06/18/gambia-two-gambian-environmentalists-killed-in-faraba-banta-dozens-others-injured-including-piu-officers-following-dispute-over-julakays-sand-mining-in-the-village/

https://www.facebook.com/ahmed.manjang?hc_ref=ART3WSKkcXKk7yVXzjYcEng72zkRuMr6UG4d4VT1e7EkrmCwfqSeN_JO2Fz4xDFv3rk&fref=nf

Op Fatu Network voortdurend updates over de huidige veiligheidscrisis:

https://www.facebook.com/fatunetwork/
door RPeters ma 18 jun 2018, 15:42
Update veiligheidssituatie.

De trieste balans tot nog toe: 3 doden, 21 mensen in kritieke toestand opgenomen in ziekenhuizen, 2 journalisten gearresteerd, en aantallen lichtgewonden varieren van 40 tot 200.

Ongeloof, verdriet en woede heeft nu de overhand op social media nu overal beelden rondgaan van lijken en gewonden. Vooralsnog lijkt het erop dat de huidige crisis in Faraba niet over gaat slaan op andere spanningshaarden, zoals Foni, Kanilai, Gunjur en Sanyang etc. Maar dit gaat natuurlijk nog een staartje krijgen.

Vorige week weer een nieuw groot corruptieschandaal in de agrarische sector. Dan weer Western division dagen zonder stroom en water, terwijl beloofd was dat het met de Karpower boot uit Turkije nu anders zou gaan.

Je hoeft geen doemdenker te zijn dat dit een keer zwaar fout zou gaan. Vandaag is het bewijs hier van.

Wat nu, president Barrow?

Als PIU agenten vandaag hun AK-47's leeg staan te schieten op ongewapende brugers, zijn we dan weer niet terug bij af?
door RPeters ma 18 jun 2018, 18:51
Update:

Veel verwarrende berichten de hele namiddag. Huizen, zandtrucks en een bulldozer in Faraba zouden in brand staan. Ook worden er opnieuw gevechten gemeld. M.b.t. de huizen lijkt het te gaan om hen die grond hebben verkocht aan de zandmijn, ook het huis van de alkalo heeft het moeten ontgelden. Maar de rest vh nieuws is nog onbevestigd.

Bij de regering spoedoverleg, bij mensenrechten groepen ook veel discussie, maar het geweld lijkt gelukkig niet over te slaan.

En terwijl op social media beelden blijven rondgaan van vloeren besmeurd met bloed, lijken en neergeschoten oude mensen, kun je aan de reacties zien dat het land momenteel in shock verkeert.

Gaat president Barrow nog op tv verschijnen is nu de vraag.

https://gambianewstoday.com/gambia-breaking-news-houses-belonging-to-some-elders-of-faraba-accused-of-taking-money-from-julaykay-and-endorsing-his-license-have-been-burnt-by-some-angry-residents/

https://www.youtube.com/watch?v=Ms_rju8YHc4
door RPeters ma 18 jun 2018, 22:07
De droom van een Afrikaanse modelstaat voor mensenrechten is vandaag failliet. Met het ene corruptieschandaal na het andere was er nog een beetje krediet dat er tenminste niet meer gemarteld en gemoord werd in Gambia, maar de lange lijst van mensenrechtenschendingen onder Barrow heeft die stelling ook onmogelijk gemaakt.

Van de arrestatie van politicoloog dr Ceesay eerder dit jaar, tot en met de illegale detenties van milieu activisten in Gunjur vorige maand, niets lijkt nog over van het vertrouwen. DUGA publiceerde net ook weer een brandbrief dat Barrow en zijn regering ten volle verantwoordelijk worden gehouden voor de slachting van vandaag.

Social media blijft volstromen met beelden van de verwoestingen en slachtoffers, Barrow zelf heeft net een verklaring afgegeven dat de zandmijn in Fabara per omgaande is gesloten, dat 3 agenten al gearresteerd zijn, en dat we maar vooral weer rustig moeten blijven, maar ik denk dat het te laat is voor het vertrouwen. Dit gaat ook nog internationale consequenties krijgen schat ik zo in.

Vorige maand was er bovendien nog felle kritiek op Barrow die zich blijkbaar steeds beter voelt in de rol van idool. Dat we maar vooral naar het vliegveld moesten komen om hem uit te zwaaien, hoe hij als een soort oorlogsheld werd binnengehaald toen de lening van de EU was losgepeuterd. Dat de VP eerder had verklaard dat kritiek op hem kritiek is op ons allen en dan nog dat eeuwige gemekker dat hij door de profeet is gestuurd, terwijl het hier in feite gewoon gaat om een gekozen volksvertegenwoordiger. Niets meer en niets minder. Trekjes van narcisme of zelfverheerlijking, tja ik dacht toch echt dat we daar vanaf waren na de dictatuur.

Maar misschien was die dictatuur wel nooit weg …….

Fatu Camara nu in Brikama met NAM en verontruste familieleden van arrestanten. Maar weer angstaanjagend is dat de politie de ministers niet te woord wilt staan.

Zie:https://www.facebook.com/fatunetwork/

De DUGA verklaring.

Zie: https://sidisanneh.blogspot.com/2018/06/duga-press-statement-paramilitary.html?spref=fb

GRTS met de laatste beelden:

Zie: https://www.facebook.com/grts.gm/

U kunt bij GRTS ook het verslag lezen van een journalist en hoe hij in elkaar is geslagen door de politie.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!