Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters wo 10 okt 2018, 23:14
Is het einde van Barrow nu nabij, is steeds de vraag, waar ik natuurlijk ook geen antwoord op weet. Zeker is wel dat er het nodige aan de hand is momenteel. Maar dat is gerelateerd aan een aantal (vermeende) schandalen de afgelopen weken. Zeker is ook dat de meeste media Barrow nu zijn afgevallen en dat er ook klachten zijn ingediend bij de EU (Fraude steungelden).

Het is eigenlijk heel snel bergafwaarts gegaan voor Barrow. Geen beloofde transparantie, de commissies komen maar met geen resultaten, het leven voor de gemiddelde Gambiaan is nog steeds niet beter geworden, integendeel zelfs, en in deze frustratie lekte eerst uit dat de foundation of the first lady meer dan 750.000 dollar heeft weggesluisd, dat parlementsleden dit jaar voor meer dan 230 miljoen dalasi hebben verreist, dat de social security 130 miljoen aan prive leningen etc heeft uitgegeven, en dan gaat Barrow ook nog eens een privejet huren a 17.000 dollar per uur om naar de UN te kunnen reizen.

Tel daarbij op dat nu is uitgelekt dat de rechterhand van Barrow envelopjes met 10.000 dalasi maandelijks staat uit te delen aan diverse parlementsleden, hoe het in godsnaam mogelijk is dat men alsnog in zee is gegaan met het door en door corrupte Semlex dat nu alsnog de paspoorten mag komen maken, een journalist die door de politie in elkaar werd geslagen tijdens de lerarenstaking omdat van al die beloofde miljoenen geen enkele dalasi werd verstrekt, ja dan weet je ook wel hoe de stemming nu is.

Ik denk zelf dat het meer een besef is dat er niets is veranderd in het nieuwe Gambia, dat men dat altijd al dacht maar het nu daadwerkelijk voelt. De corruptie en misdaad wiert teliger als nooit tevoren. Arbitraire arrestaties zoals met Doctor Ahmed Scattreh Jabbeh of het neerschieten van jongeren in Faraba (waar overigens geen enkele reactie op is gekomen nadat een commissie beloofd had binnen 30 dagen met hun bevingen te komen), het Chinese neo-kolonialisme waar iedereen voor waarschuwt in Afrika en waar niets tegen gedaan wordt, nu dan ook nog dat professor PLO Lumumba de toegang werd geweigerd in Ghana tijdens een lezing daarover, ja dan is toch een terechte vraag, waar gaat dit heen?

Ik weet het antwoord niet, maar zorgelijk is het wel.
door Maatje do 11 okt 2018, 07:42
Wanneer staan er verkiezingen gepland.
Barrow zou toch voor 2 of 3 aanblijven in z,n 1e termijn?
door RPeters do 11 okt 2018, 12:41
Barrow zou een tijdelijke president zijn in een overgangsregering. De afspraak was 3 jaar maar daar is ook steeds ook gemorreld om dit naar 5 jaar te krijgen. In een uitgelekte audio vorige week biedt Barrow zich weer aan als presidentskandidaat (UDP) maar zegt ook dat als UDP andere kandidaten naar voren zou schuiven, hij dit als verraad beschouwt. Ondermeer: "We hebben een goede president. Dat ben ik. We hebben daarom niemand anders nodig"..

Het zijn dit soort dictatoriale trekjes dat mensen zich massaal van hem afkeren. De arrestatie vorige week van Doctor Janneh, was het nu echt nodig om zo'n eerzame man in de boeien te slaan tijdens de begrafenis van zijn oom? Ook in de Semlex affaire zie je het terug. Nu blijkt dat er gelogen is over een zogenaamde boeteclausule bij ontbinding van het contract, dat ID cards nu 450 D gaan kosten in plaats van 200 D, besloot Madi Jobarteh (TANGO) een billboard te plaatsen om de ID cards te boycotten. Dit bord werd dezelfde dag nog vernietigd op last van de IG. Ook de Justice minister liep zich weer te haasten dat het verspreiden van vals nieuws strafbaar is, pal nadat minister Jawara uit de school was geklapt over de bruine envelopjes met 10.000 D.

Er is niets veranderd is nu de teneur bij de mensen. Waar dit heen leidt, niemand die het weet.

http://fatunetwork.net/minister-of-justice-must-protect-civil-liberties-and-not-damage-them/

https://gainako.com/history-repeats-barrow-betrays-coalition-consolidate-power/

https://gainako.com/breaking-bribery-scandal-overshadows-president-barrow-gambia-national-assembly/

http://fatunetwork.net/the-promise-that-never-was/
door RPeters zo 14 okt 2018, 12:16
Op de vragen over de huidige onrust in Kombo East weet ik niet meer dat het om voetbalsupporters gaat die met elkaar slaags zijn geraakt. Veel gewonden en veel schade zo lees ik. Het gaat om de dorpen: Kuloro, Pirang and Sotokoto. Ik zou daar dus vandaag niet mijn neus laten zien. Wie meer weet, graag hier delen.

https://www.freedomnewspaper.com/2018/10/13/gambia-breaking-news-over-40-piu-officers-deployed-to-kuloro-as-youths-armed-with-cutlasses-attacked-neighboring-settlements-many-injured-passenger-vehicles-private-cars-and-an-ambulance-destro/
door Taxa ma 15 okt 2018, 19:33
Zojuist op Paradise TV:

Het militaire hoge commando ontkent, dat enkele soldaten gearresteerd zijn voor het plannen van een staatsgreep tegen president Adama Barrow.

In een op sociale media gepubliceerde verklaring heeft de Gambia-strijdkrachten erop gewezen, dat hun aandacht is gevestigd op ongefundeerd nieuws over vermeende arrestaties van enkele soldaten die van plan waren de regering omver te werpen. Men voegde eraan toe dat het rapport niet alleen kwaadaardig is, maar ook bedoeld is om het imago van de strijdkrachten van Gambia te bezoedelen.

De verklaring luidt:
De aandacht van het hoofdkwartier van Defensie Gambia Gewapende strijdkrachten is getrokken tot het ongegronde en ongefundeerde nieuws op verschillende online platforms, kranten en andere media / informatiemateriaal over de vermeende arrestatie van enkele soldaten die van plan waren om de regering omver te werpen neigde. Dit rapport is niet alleen kwaadaardig maar bedoeld om het goede imago van de Gambia-strijdkrachten te bezoedelen. De Gambia-strijdkrachten onder de wacht van Lt Gen Masanneh N Kinteh blijft een professioneel reagerende kracht in de uitoefening van haar constitutionele rollen.
door RPeters di 06 nov 2018, 00:22
Op alle vragen over het vuurgevecht in Sibanor (halverwege tussen de snelweg Brikama/Basse) weet ik niet meer dat Senegalese troepen een man hebben neergeschoten die betrokken zou zijn bij de illegale houtsmokkel uit de Casamance. Hierbij zou ook een voertuig onder vuur zijn genomen.

Niet de eerste keer overigens dat Senegalese (non-Ecomig) troepen de grens over zijn gekomen. Macky Sall is er alles aan gelegen om deze houtsmokkel te stoppen, hoofdzakelijk door de Casamance rebellen, en heeft naar schatting 4000 militairen aan de zuidgrens met Gambia om de boel op slot te houden.

Voor zover mij bekend is Sibanor weer veilig. Dus u kunt van de snelweg gebruik blijven maken

http://www.gambianews24.com/category/gainako-news/
door RPeters do 15 nov 2018, 15:18
Over de gemelde gevechten in Garawol (Oost-Gambia) is thans bekend dat het om twee rivaliserende Serahula groepen gaat, waarbij 1 dode is gevallen en meer dan 40 mensen zijn gearresteerd.

GAF, GPF en ECOMIG zijn momenteel in het gebied actief om de orde te herstellen. Rijdt u van Basse naar Fatoto, of wilt u daar het pondje nemen? Laat u eerst informeren over de situatie.

Volg ook Fatu Network voor updates.

http://fatunetwork.net/tribal-violence-leaves-one-dead-in-garawol/

https://www.facebook.com/fatunetwork/
door RPeters za 24 nov 2018, 15:30
Over de onrust vandaag in Brikama weet ik niet meer dan dat er UDP congres/demonstratie gaande is. De politie is daar ook en heeft blijkbaar moeten ingrijpen.

Wederom, laat u eerst informeren als u daar moet zijn. Het is tenslotte niet de eerste keer dat betogers voorbijrijdende auto's bekogelen met stenen.

Fatu Netwerk meldt dat zij updates blijft geven over de situatie.

Zie https://www.facebook.com/fatunetwork/

Laatste nieuws is dat het congres is gestaakt vanwege een vechtpartij nu in de zaal zelf

Zie: https://www.freedomnewspaper.com/2018/11/19/gambia-breaking-news-violence-erupts-at-the-udp-brikama-regional-congress/
door RPeters wo 02 jan 2019, 00:57
De toestand in de regio.

Nu de noodtoestand is uitgeroepen in Burkina Faso door de recente aanslagen van jihadisten, even een aantal dingen op een rij. Hoewel Gambia veilig in de schelp ligt van Senegal is er natuurlijk het nodige aan de hand van Mali tot en met Sudan. Vandaar dat ook een grote security - antiterrorisme meeting heeft plaats gevonden van West-Afrikaanse leiders in november te Dakar. De slavenhandel in Libya die onverminderd doorgaat, dat dozijnen lijken van Afrikanen ontdaan van organen nog steeds gevonden worden, is blijkbaar geen nieuws meer. Dat er nog steeds meer Afrikanen naar Libya vertrekken dan dat er geevacueerd worden ook niet. Dat er nog steeds duizenden de verdrinkingsdood sterven in de Middellandse zee ook niet. Maar goed, laten we eens kijken naar een aantal landen die recentelijk in het nieuws kwamen op het gebied van veiligheid.

Gambia.
De vermeende moordaanslag op vice president Darbou vorige maand. Nadat 3 militairen op een toespraak verschenen met doorgeladen pistolen voor een liquidatie werd dit later door Gaf ontkend, net zoals er geen coupe-poging een paar weken eerder had plaats gevonden in het State House. Geen coupe dus, maar ECOMIG was diezelfde dag in Banjul overmatig actief met patrouilles en check points. Toeval? Ondertussen heeft de voormalige politieke partij van voormalig dictator Jammeh hem weer als leider herkozen, waarna human rights organisaties bij de UN hebben aangeklopt om deze partij alsnog te verbieden met als APRC tegenreactie dat men min of meer een burgeroorlog zou gaan starten als het ooit zo ver zou komen.

Guinea Conakry
Nu het geweld van de veiligheidstroepen van president Alpha Conde meer dan 100 dodelijke slachtoffers heeft geeist, lijkt het daar alleen maar verder te escaleren. Wie op de hoogte wilt blijven over de gespannen toestand aldaar, kan de Facebook postings van vriend Megnetounny scrollen en dan weet u wel hoe laat het daar is. Let op: Veel ongecensureerde foto's. Maar megne geeft een duidelijk beeld van de situatie.

Zie: https://www.facebook.com/megnetounny.barry

Tsjaad/ Nigeria delta
Het land probeert weer controle te krijgen in het noord-oosten. De Nigeriaanse luchtmacht biedt momenteel steun in operatie Green Sweep om Boko Haram strijders uit te schakelen en voert dagelijks bombardementen uitgevoerd.

Niger
Het Duitse leger heeft daar een basis geopend. Niger heeft overigens een grote Amerikaanse drone basis dat voortdurend met hun “Reapers” bombardementen uitvoert in de regio.

Mali
Terwijl VN-troepen (MINUSMA) zijn uitgebreid naar 14.000 militairen, de Duitse VN troepen nu ook opereren in Niger, lijkt men de zaak niet onder controle te kunnen krijgen. Het hoofd van de VN troepen beklaagd zich over het uitblijven aan toegezegde steun. En waar de strijd zich voorheen in het noorden afspeelde zijn nu ook trekpleisters als Bamako en Timbooktoo tot oorlogsgebied verklaard.

Zie verslag van:

[urlhttps://allafrica.com/stories/201812070680.html][/url]
[urlhttps://allafrica.com/stories/201812310353.html][/url]
door RPeters vr 11 jan 2019, 02:23
Vandaag weer rood alarm in een toch al emotioneel geladen 48 uur. Diverse stoffelijke overschotten werden terug gegeven aan familie, vermoord onder Jammeh, twee stoffelijke overschotten van Gambiaanse militairen die gesneuveld waren in Darfur werden ter aarde begraven en nu de waarheidscommissie steeds gevaarlijker dichterbij komt, nu het nieuws dat er een raid heeft plaats gevonden in Banjul port inzake wapensmokkel.

GACH Security company zou een container wapens en munitie het land geprobeerd hebben binnen te smokkelen die in beslag zijn genomen door Gambiaanse en Ecomig security forces en alhoewel het eerst werd afgedaan als een goedkoop sensatiebericht, horen wij van uit de haven dat het bericht op waarheid berust. Er zijn ook inmiddels verschepings documenten prijs gegeven.

Wij wachten op verder nieuws in de huidige crisis

https://www.freedomnewspaper.com/2019/01/09/gambia-remains-of-fallen-heroes-turned-over-to-families/?fbclid=IwAR3FjSK5l2rf-GAHeiHSo-Gu0JGuZhRR5ayMPz5ZuYdF3UgVue2jHIkBfe4

https://www.freedomnewspaper.com/2019/01/10/gambia-breaking-news-a-container-filled-with-arms-intercepted-at-the-ports-of-banjul/?fbclid=IwAR3BMJneKa4R_GLcFqtcFBDEUkdnXqpXS4WjNBvIq5buQTLPSBHP4JU2ff4

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 14 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!