Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters ma 11 feb 2019, 00:16
Met betrekking tot de vragen over de "Valse Dalasi's" die momenteel in omloop zijn, is mij alleen bekend dat het om 200 Dalasi biljetten gaat. Gezien de Centrale Bank vrij traag is in response is niet duidelijk hoe deze biljetten nu te herkennen zijn en om hoeveel biljetten het gaat.

De 200 D biljetten zien er helaas nog allemaal vrij nieuw uit, die kwamen tenslotte pas een paar jaar geleden in omloop, anders zou het vrij gemakkelijk zijn ze eruit te pikken, daar de andere biljetten er in de regel uitzien als gebruikt toiletpapier om het nog maar even vriendelijk te zeggen.

Dit is geen Dettol handzeep reclame. Maar wie inmiddels meer weet, laat even weten. Als ik zelf ook verdere info heb, zal ik dit hier posten.

http://fatunetwork.net/breaking-fake-dalasi-notes-in-circulation-reports/
door RPeters ma 11 feb 2019, 18:31
Verkiezingen Senegal op 24 Februari 2019.

Ik kan hier geen oordeel over geven. Er zijn inderdaad wat spanningen, maar voor hetzelfde geldt loopt het met een sisser af.

We kunnen er een lang verhaal van maken, Maar gewoon een dag om even in de gaten te houden als u een trip naar Dakar of zo in de planning heeft.

Wie meer achtergrond of laatste nieuws wilt weten:

https://www.france24.com/en/20190208-senegal-president-wade-sall-return-election-boycott

https://www.economist.com/middle-east-and-africa/2019/01/19/macky-sall-senegals-president-will-probably-win-a-second-term

https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/02/06/au-senegal-le-risque-de-violences-plane-sur-l-election-presidentielle_5419873_3212.html

https://en.wikipedia.org/wiki/2019_Senegalese_presidential_election
door RPeters di 12 feb 2019, 01:33
De nieuwe Ebola-uitbraak in Congo.

Het is natuurlijk buitengewoon triest nieuws dat dit virus opnieuw de kop heeft opgestoken in DRC, een land dat sinds de onafhankelijkheid in 1960 al zoveel ellende heeft meegemaakt. Nu gaat het om meer dan 800 gevallen in het oosten in het grensgebied bij Rwanda en Sudan.

De berichten dat het virus deze keer niet onder controle is te brengen, is in zoverre waar, dat het niet zozeer met het virus zelf te maken heeft, maar meer dat de uitbraak in oorlogsgebied is dat hulpverlening bemoeilijkt. Dit verschil is blijkbaar voor veel mensen niet duidelijk.

Ondertussen zijn er verkiezingen geweest in DRC, en met de nieuw gekozen president hebben veel rebellen ook hun wapens neergelegd, zodat de WHO en UN daar veel effectiever kunnen gaan optreden.

Hoewel Ebola nooit Gambia heeft kunnen bereiken in 2014 was de angst al genoeg om vrijwel de gehele toeristensector plat te leggen. De mens lijdt het meest van wat hij vreest, zou je geneigd zijn te zeggen, maar de kans dat het virus deze keer Gambia zou kunnen bereiken, is wederom vrijwel nihil.

Ebola, Aids trouwens ook, is altijd goed voer geweest voor doemdenkers en voor hen die overal samenzweringen zien, dat deze ziektes dus “uitgevonden” zijn door het gewetenloze westen. Niet raar dus dat Bill Gates (Microsoft) nu ook onder vuur is komen te liggen met zijn polio campagnes, en zijn genetisch gemanipuleerde muggen om malaria uit te kunnen bannen, of zijn genetisch gemodificeerde gewassen die beter bestand zouden zijn tegen het Afrikaanse klimaat. Ingrijpen in de natuur heeft zo zijn gevolgen.

Maar toch, hoe dieper je graaft naar onze goedwillende Bill, hoe enger het allemaal wordt. Zie bijvoorbeeld de laatste release van Intelicor Press in Oostenrijk die gevolgen en verbanden probeert te leggen. Het is overigens niet de eerste keer dat Bill Gates zo wordt afgebrand in Afrika. Het is in het Engels en je moet er echt even voor gaan zitten. Als 10% van dit hele verhaal al waar zou zijn, is het al buitengewoon griezelig wat onze Afrikaanse medemensen staat te wachten.


https://www.facebook.com/USAfrica.government/posts/1412618912208584?hc_location=ufi

Voor laatste nieuws over de Congo Ebola outbreak zie:

https://edition.cnn.com/2019/02/10/health/ebola-save-the-children-report-intl/index.html

https://www.nation.co.ke/news/africa/DR-Congo-rebels-surrender-in-welcome-for-President-Tshisekedi/1066-4952816-11dm0ul/index.html

https://www.who.int/ebola/en/
door RPeters di 12 feb 2019, 20:34
Er is nog steeds geen uitsluitsel of duidelijkheid inzake de valsemunterij mbt de 200 D biljetten, of hoe deze nu te herkennen. Niet bevestigd gaat het om een massale dump om het land te ontwrichten, tot en met dat het alleen om een paar duizend biljetten zou gaan. Wie zich echt zorgen maakt, lijkt me een simpel truckje om geen 200 D meer aan te pakken.

De Centrale Bank hult zich nog steeds in stilzwijgen voor zover ik weet. Nu er opnieuw meer dan 500 bankrekeningen zijn blootgelegd door Niet-Gambiaanse opsporingsinstanties (Lees denk ik Senegal en Interpol) met een feed en saldo van meer dan 250 miljoen Dalasi aan niet-bestaande ambtenaren en bedrijven, zullen ze het wel te druk hebben momenteel.

Anders kunnen ze altijd nog een fikkie steken in het kantoor, toevallig net in de ruimte met bewijslast zoals een half jaar geleden, kortsluiting zoals het dan heet. Sidi Sanneh merkt opnieuw en terecht op dat de hele kliek die zich heeft kunnen verrijken onder Jammeh en nog steeds sleutelposities inneemt, vrijwel elke vorm van gerechtigheid blokkeert.

Ondertussen komen de Senegalese verkiezingen er aan. De nervositeit in het State House alhier kan net zo goed uitgelegd worden als wie nu een marionet is van wie. De Senegalese oppositie, die ondertussen steeds sterker wordt, wil van de CFA af omdat die gekoppeld is aan de Euro/Frankrijk, post-koloniale afkoopsommen die jaarlijks betaald moeten worden ter compensatie moeten weg, Ecomig moet opgedoekt worden. Gaat Frankrijk dit toestaan? En wat moet Barrow zonder een hard-liner als Macky Sall?

Op 24 februari weten we meer, zullen velen nu zeggen, maar niets is minder waar. Aankomende december zijn er immers al nieuwe verkiezingen in Gambia. Er is nog weinig vertrouwen in de huidige regering en APRC wordt steeds sterker door de groeiende onvrede. De zorgen zijn volgens mij verre van voorbij.
door RPeters vr 15 feb 2019, 13:05
Update Senegalese verkiezingen.
Nu deze als “high risk” zijn bestempeld en er 3 doden zijn gevallen in Tambacounda tijdens protesten, even een korte update:


Travel alert.
Ondanks berichten op social media: Er geldt geen negatief reisadvies. Meestal zijn de Britten en de Amerikanen het eerste om dit te melden. Mocht het geweld escaleren zie daarom de alert-pagina’s van hun ambassades:

https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/senegal
https://sn.usembassy.gov/possible-demonstration-alert-u-s-embassy-dakar-senegal-011719/


Achtergrond.
Wie meer wilt weten over de achtergrond van de huidige spanningen zie het artikel van het Institute for Security Studies.

https://issafrica.org/iss-today/suspicions-cloud-senegals-upcoming-election

Over de gevechten in Tambacounda:

http://cajnewsafrica.com/2019/02/14/deadly-violence-mars-senegal-poll-preparations/


Voormalig President Wade.
Grote stoorzender voor Macky Sall. Wade roept op verkiezingskantoren aan te vallen en verkondigt andere opruiende praatjes. Gaat dit zo door, en Sall kennende, dan zal Wade gewoon opgepakt worden of onder huisarrest geplaatst worden.

http://fatunetwork.net/wade-counsels-violence-in-senegal-vote/?fbclid=IwAR1yWiTwvnfedmcQa2MRBG5htctRQdmHGeBvUhMX51sYN-hLMG0_0IckNsQ

http://www.senegal7.com/sabotage-de-lelection-presidentielle-wade-menace-darrestation-par-le-macky/


Onwaarschijnlijk overigens dat Macky Sall zal verliezen, maar we weten het pas op 24 februari
door RPeters di 19 feb 2019, 22:22
Update Verkiezingen Senegal en stemmen van Gene Zijde

Nu invloedrijke Marabous zich met de strijd gaan bemoeien dan wel trachten te beinvloeden, vraag je jezelf wel eens af. Gaat hier ooit nog wat van terecht komen? Bovendien, dacht ik zo maar, dat spirituele gezever, dat kan ikzelf toch veel beter?

Serieus, ik stel me soms wel eens voor om de “White Marabou” van Kerr Sering te worden. Want wat is er eigenlijk voor nodig? Je trekt een soepjurk aan, verschaf jezelf een grote medaille aan een ketting die op de buik hangt, met een Zodiac of juju bijvoorbeeld, men kope een pakje goedkope kaarsen bij Blokker, studeert wat onverstaanbare leuzes dan wel zinloos gebrabbel in, adverteert wat voor een meeting, en geef het dan ook gelijk wat extra mystiek en geheimzinnigheid door een paar knaagdieren te offeren bij volle maan op een kerkhof met je volgelingen bij de eerstvolgende "seance". Eigenlijk kan de zaak dan niet meer stuk.

Nu alleen nog een naam verzinnen voor de nieuwe Afrikaanse Jomanda. Daar ben ik nog niet uit. Gewoon Goeroe Rick wellicht. En moet ik bijvoorbeeld ook met de verkoop van ingestraald water en inlegzooltjes gaan beginnen voor een woekerprijs? Onder het motto: Ik maak u beter, maar dan moet u ook mijn bankrekening met ernstige groeiproblemen helpen. Eerlijk is eerlijk. Een win-win situatie zoals dat dan zo mooi heet.

Religie, bijgelovigheid en kwakzalverij is poen. Het Afrikaanse continent is inmiddels vergeven van tv-dominees in prive-jets en Rolls Royces net zoals in Amerika, die zonder problemen binnen 1 dag miljoenen binnen harken omdat zij verkondigen dat anders de wereld zou vergaan. Dit obscurantisme kan zelfs zover gaan dat men maagden in stukken gaat hakken voor consumptie om Satan uit de buurt te kunnen houden (Zie Nigeria), of weerloze babies verkracht als het enige en echte AIDS-medicijn (Zuid-Afrika), anders kunt u nog altijd een Koran-leus op een opgerold papiertje kopen die u aan de staart van uw koe kunt knopen zodat die meer melk gaat geven. Het kost wat, maar dan heeft u ook wat. Alleen garantie tot aan de voordeur.

Mocht mijn carriere als Goeroe Rick ooit van de grond komen, relativeren is dan de duidelijke boodschap. Ik geloof best dat planten uit de natuur een goed medicijn kunnen zijn of als voedsel supplement kunnen dienen, zoals Morenga en Baobab en noem ze maar op, maar daar houdt het voor mij al op. Van mij geen healings, spell casters dat u morgen de loterij gaat winnen, juju’s die boze geesten verdrijven, of dat ik politieke beslissingen denk te kunnen beinvloeden met koeien-botjes op de grond strooien zoals nu in Senegal gebeurt. Sorry mannen met potentie problemen, u kunt van mij ook geen opgerold papiertje met een spreuk verwachten die u aan uw geslachtsorgaan kunt knopen om u meer viraliteit te kunnen geven tijdens de sex.

In Gambia zelf roerden de marabous zich ook al vorige week in de politiek. Dat was toen president Barrow de universiteit van Brikama bezocht, en opeens zijn hoed afwaaide. Zou dit een slecht voorteken voor hem zijn met betrekking tot de komende verkiezingen in december, was toen een serieuze spirituele vraag die dagenlang social media beroerde. Ik denk dan gelijk: Helaas staat de psychiatrie nog in de kinderschoenen in Gambia om mensen tegen zichzelf te kunnen beschermen die dit soort dingen roepen.

Goeroe Rick zou dus veel te nuchter zijn voor dit soort zaken. Maar valt er dan nog wel wat te verdienen voor mij? Gezond verstand lijkt de kassa catastrofaal te willen bijten, zou je daaruit op kunnen maken. Ik zou daar graag nog even op willen doorgaan, maar ik krijg nu opeens contact met een onbekende overledene uit het hiernamaals nu ik dit schrijf. Dit kan toch geen toeval zijn zou je nu toch geneigd zijn te zeggen. Ik krijg nu ook de letter Z binnen. Ja, heel duidelijk de letter Z. Waarom die dooie nu niet gelijk zijn hele naam zegt, ja dat is mij ook niet duidelijk. Maar aan u als lezer daarom nu de zeer persoonlijke vraag: Heeft u ooit iemand verloren waarvan de naam met een Z begint????
door RPeters vr 22 feb 2019, 00:11
Update verkiezingen Senegal

De nervositeit neemt toe naarmate zondag nadert. Niet zozeer de vraag of Macky Sall zijn tweede en laatste termijn kan gaan uitzitten, maar meer of het allemaal zonder bloedvergieten gaat eindigen. En of het natuurlijk inderdaad dan gaat eindigen, want een patstelling betekent nieuwe verkiezingen zodat de onzekerheid nog langer gaat duren.

Waarom kijkt Gambia dit nu ook met zorg aan? Als je de experts mag geloven, heeft dit te maken dat president Barrow zwaar op Sall steunt. In die zin dat APRC aanhang, een eventuele terugkeer van Jammeh die Gambia nog een verrassing heeft beloofd, Casamance rebellen, Junglars en huurlingen die zich ophouden aan de grens (en ook nog steeds met valse paspoorten Gambia binnen komen), nog dezelfde dag de ijzeren hand van Sall kunnen verwachten als zij iets zouden flikken. Het Senegalese leger zou direct korte metten maken met een eventuele opstand of een moordpoging op Barrow.

Barrow zit, aan de andere kant, nu tegelijkertijd ook nog eens met de waarheidscommissie (TRRC) in zijn maag die steeds meer “foute mensen” in het nauw drijft of bekend maakt, die vaak nog sleutelposities bekleden in de huidige regering, leger of politie. Daarentegen, het democratisch beloop in het nieuwe Gambia, althans wat er nog er nog van over is, is echter niet meer tegen te houden. Zo bezien staat er dus best wel wat druk aan tegenstrijdige krachten op de ketel.

Deze TRRC schroomde ook niet om gisteren een inval te doen in het voormalige hoofdkwartier van de geheime dienst onder Jammeh (NIA), nu SIS geheten, om daar dossiers in beslag te nemen en martelkamers te verzegelen waar zo veel leed heeft plaats gevonden in het verleden. Ik zal u de verschrikkelijke details besparen wat daar heeft plaats gevonden, maar wie de hoorzittingen van TRRC heeft gevolgd, weet genoeg. Vast staat wel, dat de ogenschijnlijk onaantastbare SIS gisteren een duit in het zakje heeft moeten doen. Dat zal me een tafereel zijn geweest bij de SIS commandant.

Niettemin, het gaat er dus niet zozeer om of Barrow nu 3 of 5 jaar blijft, wat ie allemaal fout doet of zichzelf ook verrijkt, of al die andere verhalen. Het gaat er meer om wie hij kan uitschakelen aan de zogeheten “negatieve krachten”, de mensen dus die zichzelf hebben kunnen verrijken onder Jammeh. Tot welke prijs of welke positie dan ook is dan nog slechts gradueel. Presidenten verdwijnen, de regering en haar beleid gaat gewoon verder, wil ik maar even zeggen.

Ondertussen Senegal. Als u het mij vraagt, denk ik niet dat Sall zal gaan verliezen. Je kan hem kaderen als de minst slechte keus ten opzichte van de andere kandidaten, maar een hard-liner als Sall is net wat men nodig heeft om de boel onder controle te kunnen houden. Triest maar waar.

Amnesty International trok inmiddels ook aan de bel wat er momenteel in Senegal gebeurt. Doden, journalisten afgeranseld tot in kritieke toestand door de oppositie, en noem maar op

Zie https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/02/senegal-election-must-be-held-in-a-climate-free-from-violence/

Live beelden van de gevechten in Tambacounda, zie https://www.africanews.com/2019/02/12/senegal-political-leaders-and-the-civil-society-calls-for-calm/

En de laatste update US travel advice, zie https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories/senegal-travel-advisory.html?fbclid=IwAR3TS6tyWmYsfLQwZ2FsASMqDLABOs7cHPMPStWRD0enqOiGc8ClUgx0Urk

PS: Wat een tragiek is het toch, al die woordspelingen van politici en journalisten. Toen de Britten in Irak de stad Basra naderden tijdens de Golf-oorlog, was het opeens een "strategische stad" geworden in alle kranten. En nu zo'n beetje alle militairen in Senegal zijn opgeroepen voor zondag met roadblocks, een verbod te handhaven voor burgers om te reizen, er zou ook nog een avondklok komen heb ik begrepen, heet het nu opeens "verkiezingen" in plaats van dat men de "noodtoestand" heeft afgekondigd. Het kan verkeren.
door RPeters vr 08 maart 2019, 13:31
Veel vragen en berichten deze ochtend dat de Reptile Farm in Kartong in vlammen is opgegaan. Het is inmiddels de vijfde bush-fire in 2 weken (waaronder de grote brand naast het vliegveld en die in het Bolong Fenyo reservaat),dus veel speculaties of er wel of niet een pyromaan actief is.

Dat weet ik natuurlijk ook niet, Het kan net zo goed omdat er de laatste tijd behoorlijk wat wind staat, net zo goed de oorzaak kan zijn dat brandende peuken uit autoramen worden gegooid, dan wel het verbranden van afval, het afbranden van agrarische grond, of het gebruik van kolen om eten op te warmen.

Het is wachten op verder nieuws hoe groot de schade nu daadwerkelijk is bij de Reptile Farm.

Zie ondermeer: https://www.facebook.com/famara.drammeh.1?fref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARBJKGsly92v6TwkJ6NwKQKljutZXQuNK8Jzwyp8WYVC-Cg7l45dM71C5qMg0ABrVD9AeSlEg32jS-QG
door RPeters za 16 maart 2019, 22:08
Gambia is een land vol verrassingen en dat zijn soms niet de leukste. Er zijn vandaag drie belangrijke crises te melden:

Na een land dispuut in Gunjur werd dit weekend een burger met een vuurwapen om het leven gebracht. Daar men onrust dan wel wraakacties verwacht, zijn ECOMIG Forces in die regio het gehele weekend actief. Het meningsverschil om een bepaald stuk land aldaar sleept al langer aan, en de overheid wil blijkbaar geen zelfde herhaling van de Faraba massacre waar uiteindelijk "ongedisciplineerde" Gambiaanse para militairen blindelings het vuur openden met een aantal dode jongeren tot gevolg. Moet u dus in de regio van Gunjur zijn, laat u vooraf informeren over de situatie.

De tweede crisis is dat de container met vuurwapens die een aantal weken het land binnen kwam, blijkbaar zoek is dan wel dat niemand weet waar de 1280 wapens zijn gebleven, dan wel dat van het onderzoek door de overheid niets meer wordt gemeld. Er komt hierdoor steeds meer onrust.

De derde crisis is het ontslag van wederom een minister, ditmaal vice-president Darbou. Ongekend populair als hij is, en niemand die de vraag nog kan beantwoorden wat dit voor gevolgen gaat krijgen. Maar de insiders zeggen al, wat Barrow nu opnieuw aan het doen is, is wederom onconstitioneel en ook nog een persoon als Darbou op straat zetten, zal ongetwijfeld een staartje gaan krijgen.

Is Barrow's politieke isolement nu compleet, nu hij toch 1 van zijn belangrijkste strategische partners verloren heeft? Niemand die weet hoe dit gaat aflopen.

Goed dat op dit forum hier al een topic over is geplaatst, want dit lijkt me toch duidelijk een vrij ernstige politieke crisis.

Wordt vervolgd.
door RPeters zo 17 maart 2019, 14:04
Update Gunjur

Volgens de laatste berichten uit Gunjur geldt zo'n beetje de noodtoestand aldaar en worden momenteel opnieuw ECOMIG troepen met Gambiaanse security forces naar het gebied gestuurd.

Het land geschil resulteerde dit weekend opnieuw in een schietpartij waarbij 2 zwaargewonden vielen, het politie bureau werd aangevallen door jongeren, en de Inspector General die op bezoek was, heeft moeten vluchten in een stenenregen..

Het gebied stond al maandenlang onder hoogspanning vanwege de milieu ellende omtrent de Chinese visverwerkingsbedrijven. Vooralsnog wordt de nieuwe geweldsexplosie niet in verband gebracht met het ontslag van Darbou.

Moet u toch naar Gunjur, even goed achter de oren krabben dus.

Van Gunjur News Online bericht dat zij voortdurend updates zullen geven. Zie:

https://www.facebook.com/GunjurNewsOnline/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!