Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door Grumpy Old Sil ma 23 maart 2020, 11:35
We moeten wel bij de feiten blijven. De man is overleden aan een diabetes aanval. Later is pas vastgesteld dat hij het virus bij zich droeg. Dus stellen dat ie overleden is aan het coronavirus is niet helemaal juist. Corona zal er geen goed aan gedaan hebben, dat zonder meer.

door RPeters ma 23 maart 2020, 14:58
Terwijl het gonst van samenzweringstheorietjes, valse meldingen van nieuwe slachtoffers, de vraag dus om een aantal - meest - betrouwbare links te plaatsen. De gevreesde curfew zoals in Rwanda, dus dat het hele land platgelegd gaat worden om menselijke contacten zo veel mogelijk te minimaliseren, daar weet geen mens van of die in Gambia ingezet gaat worden. Eenvoudigweg omdat dit afhangt van nieuwe meldingen van slachtoffers. Vast staat wel dat Gambia in beweging is gekomen om het virus te stoppen.

24/7 updates kunt u vinden op het nieuwe informatiekanaal Covid Gambia:
https://covidgambia.org/
https://www.facebook.com/covidgambia/

Ook het Ministry of Health staat standby op Facebook:
https://www.facebook.com/Ministry-of-Health-The-Gambia-100866698020695/

Ook niet te vergeten: De economische gevolgen voor een land dat al zoveel ellende heeft meegemaakt, de komende Ramadan en off-season nog daargelaten. Diverse media gaan daarover berichten:

Zie de special reports alvast van:

Paradise TV Gambia
https://www.facebook.com/PTVGambia/videos/147475356580992/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCFIxhcyb0PPKfNn5clQRxwygBAdGkmoEiJRbbzLst8E9xW_JuUaFVpB36rrtJ2Rngy_4D6-yZIXTmG

Kerr Fatou Network
http://www.kerr-fatou.com/coronavirus-fears-spark-panic-buying-and-price-gouging/

The Chronicle Newspaper
https://www.chronicle.gm/


Create awareness. Naast Red Cross Gambia en andere organisaties die volop actief zijn op plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals de ferries, is ook KMC actief:

https://www.facebook.com/bintou.kamara.7/videos/10157095815462113/
door RPeters di 24 maart 2020, 10:40
Update Corona Crisis.

In Senegal (en Ivoorkust) is inmiddels de noodtoestand afgekondigd, de "State of Emergency". Dit betekent ondermeer een straatverbod voor alle inwoners. Uit het hele land meldingen dat Macky sall inderdaad al zijn troepen in verhoogde staat van paraatheid aan het brengen is.

Meer details:

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-senegal-ivorycoast/ivory-coast-senegal-declare-emergencies-impose-curfews-in-coronavirus-response-idUSL8N2BG9MO

https://www.africanews.com/2020/03/24/senegal-ivory-coast-declare-state-of-emergency-to-curb-covid-19/

Houdt U er rekening mee, dat als Barrow dit ook gaat besluiten, dat de ferries stoppen en de Farafenni bridge op slot gaat.
door RPeters do 26 maart 2020, 15:18
Update Corona Crisis

Verscherpte maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, resulteerden onder meer in sluiting van de Serekunda market en omgeving.

https://foroyaa.gm/police-close-shops-at-serrekunda-market-vendors-asked-to-disperse/


Thuisblijven is de boodschap. Dat is iedereen nu wel duidelijk. Maar, zoals Foroyaa al meldt, wat is de impact voor mensen die elke dag niet meer dan een beetje geld bij elkaar kunnen sprokkelen om in leven te kunnen blijven? Lees het dramatische verslag van BBC India: Kiezen tussen de hongerdood of sterven aan een virus.

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-52002734?


Nu de noodtoestand in Senegal reeds werd afgekondigd, steeds meer aandacht voor het excessieve politiegeweld aldaar tegen hen die de curfew schenden. Zie bv een checkpoint in Dakar:

https://www.youtube.com/watch?v=O-Nc_ebsiHg


Omdat de Gambiaanse security forces al geen beste naam hebben bij menigeen, ook hier vrees voor dit soort taferelen als de noodtoestand zou worden afgekondigd in The Smiling Coast. Maar voor zover mij bekend staan zij nog steeds op stand by en werd er alleen hulp gevraagd aan de politie om in KMC toezicht te houden op (het inmiddels landelijke verbod op) samenscholingen.

https://standard.gm/covid-19-army-awaits-order-and-protective-gears/

https://gambiana.com/kmc-calls-on-police-to-enforce-ban-on-public-gatherings/
door RPeters za 28 maart 2020, 00:16
Update Corona Crisis The declaration of the State of Emergency just declared.

Terwijl men elkaar onderhand in de haren vliegt of nu wel of niet de noodtoestand in Gambia afgekondigd moet worden, alle media lijken te zweven tussen felle kritiek of onvoorwaardelijke bijval, is het handig om eens te kijken wie of wat nu waarom vindt. Er wordt steeds gevraagd wat ik ervan vind, maar dat lijkt me in dit kader minder belangrijk. Om welke groepen gaat het nu, een mix daarvan daargelaten om het eenvoudig te houden.

1. De samenzwering aanhangers
Bill Gates van Microsoft, Donald Trump, Iran, Noord-Korea, of de Chinese overheid, je kan het zo gek niet op noemen of het virus is bewust losgelaten op de samenleving vanuit een bepaalde ideologie. Veelal is de beschuldiging om de elite nog meer macht te geven. Want wie eenmaal macht heeft, wil alleen maar meer. Macht corrumpeert nu eenmaal. Je kan ze hierin geen ongelijk geven, want historie en psychologie heeft dit bewezen.

2. De groenen.
Onder het motto: de aarde of de natuur neemt wraak om wat wij (de mensheid) haar hebben aangedaan, geloven deze mensen heilig in deze stelling. HIV, Ebola, SARS, Salmonella, de Zwarte Pest, Malaria, de kanker en de cholera, de lijst is te lang als het gaat om deze (biologische) wraak, dat de aarde bezig zou zijn om dat vervelende schimmellaagje van zijn rug te krabben dat alles maar om zich heen vernietigt, zelfs ook de eigen soortgenoten. Jammer dat het citaat gewoon ordinair gejat is van de filosoof Schopenhauer, maar het doel heiligt de middelen, niet de eerste keer bij de Groenen overigens. Maar ach, ook voor deze aanhang valt wat te zeggen.

3. Reeds gevallen slachtoffers.
Geen andere groep dan deze gilt het hardst wereldwijd dat ook de noodtoestand in Gambia moet worden afgekondigd. Niemand geeft ze ongelijk, want het zal je kind maar zijn geweest dat je net begraven hebt, of je beste vriend, je vader, etc. door Covid 19. En wie gaat medemensen in een rouwproces tegen het hoofd stoten? Niemand toch? Het is ook deze groep die het hardst ageert tegen Barrow. Niet omdat ie te weinig publiekelijk zou verschijnen terwijl er al wel een gefaseerd noodplan klaarligt afhankelijk van nieuwe slachtoffers. Maar meer omdat niemand ze durft te bekritiseren.

Waren het alleen maar deze 3 groepen die elkaar het leven zuur maken of bijstaan, niet dus. Het zijn er nog wel meer.

4. De wetenschap.
Meten is weten, zeggen deze mensen. En aan de hand van statistieken plegen velen te weten dat de zaak overtrokken wordt. Dit aan de hand van meedogenloze statistieken dat bijvoorbeeld een “voorheen normaal” griepje al veel meer slachtoffers kost jaarlijks, of dat dagelijks al meer dan 8000 medemensen aan de hongerdood sterven met als enige medicijn om ze te redden voedsel is, dus waar maken we ons druk om? Ziektes gaan en ziektes komen, pandemie in dit geval, en iedereen wilt zo lang mogelijk leven, maar niemand wilt oud worden met als uiteindelijk resultaat dat we uiteindelijk allemaal aan de verkeerde kant van de grasmat eindigen.

Het is in deze zaak niet zozeer dat zij zich verzetten tegen samenscholingsverboden, grenzen sluiten of een luchthaven. Dat is 1 ding, niemand betwist dat, een ander ding is echter of verregaande maatregelen zoals een heel land plat leggen wel zo goed is voor de economie en vooral in landen waar mensen toch al onder het bestaansminimum moeten leven met verregaande andere consequenties. Ik vind dit verstandige vragen. Slaan we hierin dus niet te ver door? En ook deze groep, nuchter en zich beroepend op ware feiten, kan je hierin geen ongelijk geven.

5. Religie
Onlangs heeft de meest invloedrijke Imam in Gambia, de heer Fatty gesteld dat Corona een wraak zou zijn van Allah omdat zovelen zijn pad niet volgen. De zaak wordt des te meer “geheimzinniger”, althans volgens zijn eigen woorden, omdat deze vreemde ziekte ook Allah’s meest brave volgelingen zou treffen. Waar hebben we dit soort schaamteloze en haatzaaiende opmerkingen eerder gehoord? Moeten alle atheisten daarom maar afgemaakt worden? Maar bovenal, en ik refereer hier aan de eerdere Ebola-crisis, je zal deze kolder maar aan moeten horen als vader die net zijn dochter heeft moeten begraven.

Echter, de nuchtere wetenschap kan dit soort sujetten wel wegzetten als profiteurs van de onnozelen, je ontkomt daarom nog niet aan het feit dat er dan blijkbaar een hoop van die onnozelen vrij rondlopen. Met nuchterheid en feiten, zo zit de samenleving blijkbaar nu eenmaal niet in elkaar. En wie ooit een betoog aan heeft moeten horen van de heer fatty, meester in het mobiliseren van onderbuikgevoelens, ziet als het ware de straten al vol liggen met rottende lijken waar de gieren zich tegoed aan kunnen doen, mits we ons maar bekeren of de gebruiksaanwijzing van zijn werkgever nog maar eens goed moeten overlezen. Was deze vorm van obscurantisme al niet erg genoeg, klop vooral bij deze vent aan als uw koe te weinig melk geeft, een opgerold briefje met een Koran-spreuk aan de staart binden schijnt tegenwoordig wonderen te doen, heb ik begrepen. Nou ja, in ieder geval doet het wonderen voor zijn kassa, want meer dan garantie tot aan de deur krijgt u niet.

Ja waar gaat het nu om. Ik probeer een lang verhaal zo kort mogelijk te houden en ik weet zeker dat velen dit al te lang vinden. De massamedia dwingt ons immers de meest complexe problemen te reduceren tot een trefwoord, want er is al zoveel informatie (De like of Zap cultuur zo U wilt). Een trefwoord roept een beeld op dat bij ons past. Bij onze cultuur, onze opvoeding en wat we al voorheen zagen op tv (massa manipulatie). Bij voorbaat al geindoctrineerd zo je geneigd zijn te zeggen. We kiezen partij, nemen stelling in opdat we met iets zijn opgegroeid of iets hebben geleerd of eigen gemaakt.

Daarom heeft iedereen gelijk en iedereen tegelijkertijd ongelijk. Waar het om gaat in een democratie is dat iedereen niet meer hoeft te doen dan om water bij de wijn te doen dat er voor andermans standpunt ook wat te zeggen valt. Churchill noemde ooit democratie de minst slechte staatsvorm, dat mag dan wel zo wezen, maar het optimaliseert wel de kansen dat we uiteindelijk samen vreedzaam en allemaal door 1 deur kunnen gaan.

En als u toch mijn mening blijft vragen. Ik volg de wetenschap wel, maar ook een pessimist als Schopenhauer: Dat het allerergste nog moet gaan komen voor Gambia
door RPeters za 28 maart 2020, 13:59
Update Corona Crisis.

Terwijl de speculaties, verkeerde informatie, gemelde lijken steeds meer toenemen na de speech van president Barrow gisteravond, lijkt de paniek alleen maar toe te nemen. Zoals gezegd, niets van aantrekken, volg de officiele kanalen.

Zie speech:https://www.youtube.com/watch?v=3UelFY_nZyQ

Ter aanvulling: De noodtoestand geldt voorlopig voor 7 dagen. En we kunnen ook nog rondrijden, boodschappen doen, naar de bank gaan, etc. Er is dus gefaseerd ingezet. Er is vooralsnog geen totale lockdown. Het crisis team kijkt gewoon uur tot uur naar de ontwikkelingen en neemt daarop scherpere maatregelen of niet. Heel verstandig.

Er staat grote druk op deze regering voor een totale lockdown, er heerst grote hysterie op de social media waar iedereen elkaar voor rotte vis staat uit te maken, maar het siert deze regering de noodtoestand gefaseerd te doen, want de economische schade is een secundaire ramp die men zo veel mogelijk binnen de perken probeert te houden.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!
cron