Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters zo 12 nov 2017, 00:48
Laatste nieuws voor vandaag is dat 1 van de organisatoren genaamd Alieu Bah diverse opruiende uitspraken heeft gedaan via social media en met twee andere organisatoren van de mars, niet bij naam genoemd, dreigende en beledigende taal heeft geuit tegen de delegatie van de regering die met hen in gesprek wilde gaan en naar ik heb begrepen ook nu tegen Barrow zelf, nadat deze alsnog een vergunning had afgegeven voor de protestmars.

Misschien een op hol geslagen sensatiezoeker die nu volop in de aandacht is gekomen, en de rol van de APRC in dit alles is ons nog steeds niet duidelijk, maar vannacht al worden diverse onderdelen van de security forces of Gambia, alsmede diverse ECOMIG troepen in verhoogde staat van paraatheid gebracht die zich gaan concentreren in de genoemde regio, horen we nu.

Gaat u morgen toch naar Serrekunda, Kanifing, Kairaba avenue, Gympex of Westfield, alsmede de snelweg van Westfield naar de luchthaven of de snelweg van Westfield naar Banjul, dan dient u dus rekening te houden met ernstige vertragingen door checkpoints, intensieve voertuig doorzoekingen en persoonlijke screenings op papieren en dergelijke, dus zorg dat paspoort, autoverzekering etc in orde zijn.

Mariniers van de US ambassade op Kairaba avenue die wij persoonlijk kennen, hebben ons overigens geen negatieve melding gedaan over zondag. Maar ik zou zeggen, vermijd de hele boel daar morgen en blijf lekker thuis of ga naar het strand.
door rozegeur zo 12 nov 2017, 09:53
Een echte democratie is natuurlijk de beste bestuursvorm, maar de vraag is of dat voor Gambia ook (al) geldt. Laten we hopen dat dergelijke incidenten onmiddellijk serieus aangepakt worden. Het vuur is nog niet helemaal uit.
door bwanapatrick zo 12 nov 2017, 18:16
Ben juist terug van de 14de maal Gambia.
Vervroegd (na 1 week ipv 2 weken) teruggekeerd, en aan de lijve ondervonden hoe corrupt heel die bende is gebleven.
Gelukkig een burgemeester gevonden dat mijn smeergeld terugbetaald heeft (dat ik betaald heb aan corrupte politie ambtenaren) , ik had alle gesprekken in police station (tgv banale klacht) opgenomen op gsm.
Resultaat: ene is overgeplaatst naar binnenland,en ene ontslaan.
Het zal daar nooit verbeteren zolang ze de "toubabs" blijven de duivel aandoen.
Ze zouden liever al die buitenlandse wijven (Senegal, Guinee,Liberia,etc) buiten moeten smijten,ze verzieken heel de "Senegambia" area !
door RPeters wo 16 mei 2018, 23:08
Het einde van Jammeh?

Groot nieuws vandaag dat Jammeh nu eindelijk direct met een aantal moorden in verband kan worden gebracht. Wie het niet weet in het kort, meer dan 50 Ghanezen en Nigerianen op weg naar Spanje, strandden in 2005 met hun boot op het Gambiaanse strand wegens motorpech, werden abusievelijk aangezien als een groep die van plan was de regering omver te werpen, en werden allemaal afgeslacht op 1 Ghanees na.

Hoe jaren later nu eindelijk het bewijs is geleverd dat Jammeh de opdrachtgever was met alle gruwelijke details kunt u allemaal lezen bij:

https://sidisanneh.blogspot.com/2018/05/gambia-ex-president-jammeh-tied-to-2005.html
http://allafrica.com/stories/201805160141.html
https://www.hrw.org/news/2018/05/16/gambia-ex-president-tied-2005-murders-ghanaian-and-nigerian-migrants

Waar het om gaat is wat dit in concreto betekent. Inmiddels is de waarheidscommissie in Gambia gestart, heeft 2 jaar uitgetrokken om voldoende bewijs te kunnen gaan leveren tegen Jammeh, maar zal Equatorial Guinea hem daadwerkelijk uit gaan leveren? Niet dus.

President Teodoro Obiang of Equatorial Guinea said in January that he would “analyze [any extradition request] with [his] lawyers.” A week later, however, he said “we have to protect him [Jammeh], we have to respect him as a former African head of state, because that is what is going to ensure that the other heads of state of Africa who have to leave power do not fear for subsequent harassment.”

Ongetwijfeld zal Obiang aan zijn eigen hachie gedacht hebben met deze statement, mocht de grond ooit te heet onder zijn voeten worden, maar als het toch tot een uitlevering aan Gambia zelf zou komen, heeft dat ook de nodige implicaties.

Ten eerste is het onzeker wat het leger gaat doen als Jammeh weer voet zet op Gambiaanse bodem, buiten alle aanhang die hij in het land nog geniet. En ten tweede, houdt Senegal zich afzijdig? Dat Barrow de dictator weg heeft laten komen, zit ze namelijk nogal hoog gezien alle misdaden die in het verleden zijn gepleegd. Een berechting van Jammeh in Gambia betekent ook een verhoogde kans op een burgeroorlog en gezien de grote economische belangen die er nu spelen, zal Senegal dit waarschijnlijk proberen te verhinderen. U moet hierbij denken aan dat de Senegalese luchtmacht het vliegtuig zal proberen te onderscheppen waarin Jammeh zit, dat de Senegalese geheime dienst hem op alle mogelijke manieren zal proberen te liquideren, of dat het Senegalese leger hier botweg een inval gaat doen om hem alsnog op te pakken.

Ondertussen zitten we met een Ghanese overlevende van de slachting in 2005, dus wellicht gaat die uitkomst bieden. Het geeft Ghana namelijk het recht om aan Equatorial Guinea uitlevering te vragen, zodat alle problemen in Gambia omzeild kunnen worden. Mensenrechten advocaat Reed Brody is natuurlijk onmiddellijk in dit “juridische gat” gesprongen, Human Rights Watch zelf is momenteel ook druk aan het zetten op de Ghanese regering heb ik begrepen, maar dan blijft nog steeds de vraag: Wat gaat Obiang doen?

Er bestaat weliswaar een uitleveringsverdrag inzake dit soort misdaden, maar dat wil nog niet zeggen dat Jammeh ook echt uitgeleverd zal gaan worden, wil ik maar zeggen. Want Obiang is natuurlijk hetzelfde soort uitschot als Jammeh, maar waar is waar, we zijn weer een stapje in de goede richting gekomen vandaag.

Het is weliswaar een vreemde symbiose waarin de roep om gerechtigheid thans verkeert. De Gambiaanse overlevenden en nabestaanden van vermoorde mensen van het voormalige regime, echt, niemand beter voor hen dan een jachthond als Reed Brody, En misnoegd als ze zijn dat het weer twee jaar gaat duren met die waarheidscommissie of dat stoffelijke overschotten nog steeds niet worden vrij gegeven aan familie door gebrek aan forensische experts, of dat Barrow of Darbou hen nooit bezocht hebben, lijken alle geschillen en verschillen in Gambia weg te vallen in hun Human Rights Center: Hier bestaat geen tribalisme, Mandinka of Wolof, Christen of Moslim, men staat hier altijd klaar voor elkaar zonder condities, hier zijn alle Gambianen een.

Dat het blijkbaar alleen daar kan gebeuren, is een vraag die ik graag aan Barrow overlaat om te beantwoorden .......
door RPeters do 17 mei 2018, 19:27
De vaart zit er in, kun je wel stellen. Reed Brody al in Ghana, mensenrechtenorganisaties hebben al met de Ghanese president gepraat.

Gaat deze nu inderdaad een uitleveringsverzoek doen aan Obiang? Alles lijkt samen te hangen dat Equatorial Guinea ooit een "Torture Convention" heeft ondertekend. Dus, nu is gebleken dat in 2005 de vermoorde Ghanezen ook gemarteld zijn en er een link is met Jammeh zelf, lijkt Ghana toch een zaak te hebben.

https://www.facebook.com/dawda.bayo.1 (Het BBC Africa interview zojuist daar gepost)

Inmiddels is een andere zwaargewicht in Gambia gearriveerd, mensenrechten advocate Marion Volkmann, die nu beweert dat security forces, indertijd betrokken bij de slachting, nog steeds in dienst zijn en dat het deze regering aan politieke wil ontbreekt.

http://fatunetwork.net/gambia-human-rights-lawyer-says-perpetrators-still-working-in-the-security-forces/

Hoe gaat Barrow hierop reageren ? Confrontaties, duidelijke standpunten en openlijke veroordelingen werden steeds weggeschoven in verband met de "fragiele veiligheidsssituatie", maar hij zal zich nu toch echt duidelijker moeten gaan profileren.

Ondertussen: Mohammad Bazzi, handlanger van Jammeh, zal nu ongetwijfeld peentjes aan het zweten zijn, gezien dit bericht.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0388
door RPeters do 31 mei 2018, 22:37
Ondanks diverse berichten dat Ghana al uitlevering heeft gevraagd aan Equatorial Guinea, is ons alleen bekend dat de Ghanese regering de zaak in behandeling heeft genomen. Zeer serieus overigens. Te vroeg gejuich dus, maar de kans dat Ghana zo'n verzoek gaat doen wordt geschat op 80%.

Aan de nieuwe bewijslast inzake de slachting op Ghanese burgers in 2005 valt immers niet meer te ontkomen, er is een "Torture convention" tussen de 2 landen en Equatorial Guinea leunt zwaar op Ghana m.b.t. de economie. Gaat Ghana president Obiang hiermee chanteren is nu de vraag waarop niemand natuurlijk een antwoord weet. Maar vast staat wel dat Human Rights Watch advocaat Reed Brody met andere mensenrechtenorganisaties de Ghanese regering zwaar onder druk hebben gezet. U kunt het hele verhaal teruglezen met diverse interviews op:

https://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/NewsArchive/Ghana-government-studying-Yahya-Jammeh-s-case-Information-Ministry-655375

http://standard.gm/site/2018/05/31/human-rights-watch-welcomes-ghanas-decision-to-seek-jammehs-extradition/

https://www.justiceinfo.net/en/justice-reconciliation/37576-reed-brody-political-conditions-exist-for-a-fair-trial-to-yahya-jammeh.html

Het juridische Ghana precedent werd door Brody en de slachtoffers van Jammeh natuurlijk als een unieke kans direct aangegrepen, om de dictator alsnog voor het gerecht te kunnen krijgen, omdat een berechting in Gambia zelf te gevaarlijk zou zijn volgens de Gambiaanse regering gezien de onstabiliteit in het land.

Dat mag de regering dan wel denken, de slachtoffers dus niet. Dat gerechtigheid weer 2 jaar gaat duren met die waarheidscommissie, om maar elke confrontatie uit de weg te gaan, is per vandaag voorbij, want de HIV/AIDS slachtoffers van Jammeh zijn vandaag naar de Hoge Raad gestapt. Geloof me, dit is nog maar het begin.

Ter herinnering: 9000 zieke mensen werden door de dictator van levensreddende medicijnen onthouden, omdat meneer het beter wist met zijn bananensapjes. Onder hen 1000 HIV besmette mensen waarvan velen de dood vonden in plaats van genezing.

10 tegen 1 dat Reed Brody weer de stuwende motor is achter deze rechtszaak natuurlijk. Zijn aanpak van dat de kop van de slang er eerst af moet, zodat we naar de staart kunnen gaan, is begrijpelijk. Welke natie kan zich immers eerlijk in de ogen zien door weg te kijken van haar verleden? Het gaat Brody net zozeer om Jammeh als om al dat tuig dat hier nog vrij rondloopt.

Dit gaat nog wat worden. Brody met een tomeloze inzet voor de slachtoffers en een rechtvaardige samenleving tegenover een regering die alleen nog maar achtervolgt wordt door het ene schandaal na het andere en geen enkele confronatatie aandurft met een angst op een burgeroorlog.

Daar staan we dan deze week. Een neefje van UDP Darbou dat na een enkel telefoontje gewoon weer de deur uit kan lopen als vrij man nadat ie was gepakt met 60 kilo cocaine. De Gunjur jongeren zitten nog steeds vast inzake de sabotage op de afval leiding van Golden Lead terwijl de stranden weer vol liggen met dode vis. Dit moet dan beloofde "transparantie" of "Het nieuwe Gambia" heten. Terwijl het toch allemaal ging om de massagraven en de mensen die de hele nacht in het duister staren met hun hoofd in hun armen verborgen om de pijn te kunnen verdragen wat hen is aangedaan?

https://freedomnewspaper.com/2018/05/31/gambia-breaking-news-legal-action-filed-against-gambian-ex-dictator-survivors-of-bogus-hiv-and-aids-cure-seek-compensation-recognition-of-human-rights-abuses-in-gambian-courts/
door RPeters vr 01 jun 2018, 01:35
Ondanks alle vragen geen idee hoe de toekomst hier eruit gaat zien. Ik ben tenslotte geen marabou, Maar goed, in de meest vriendelijke analyse kun je zeggen dat verwachtingen altijd per definitie een tijdelijke aard hebben, En in de verwachtingen met Gambia denk ik zelf, dit gaat inderdaad niet lang meer duren.

De laatste arrestatie bevelen in Gunjur tegen mensen die alleen maar opkomen voor hun rechten, of pak eens voor de lol een ander voorbeeld tussen honderden anderen Salifu Corr, nog een Facebook pagina ook (dat mannetje in uniform) verdacht van moord, marteling en verkrachting, dat in Kanilai nog steeds in dienst is als militair. Gaat het nu weer 2 jaar duren voordat dit individu eindelijk uit de samenleving wordt geisoleerd?

Geen idee ook waarom die risico analyses zijn losgelaten op de kans op een burgeroorlog als je de oude garde teveel tegen de haren instrijkt. De nieuwe garde lijkt me namelijk veel gevaarlijker op dit soort kansberekeningen.

Na lange tijd kwam voor het eerst weer eens de angst voor Senegal ter sprake dat hun troepen op de stoep gaan staan van het state house als het hier zou gaan escaleren. Welnu, ik raad deze mensen aan eens te kijken wie de beveiliging van Barrow en het state house momenteel in handen hebben, want die Senegalese troepen staan daar namelijk al een tijdje.
door RPeters vr 01 jun 2018, 12:18
Veel ophef de hele ochtend nu diverse milieu en mensenrechten organisaties het vuur hebben geopend op de EU om de toegezegde steungelden te blokkeren zolang het Gunjur drama blijft spelen. Nu de stranden weer vol dode vis liggen nadat Golden Lead hun afvalpijp heeft teruggeplaatst, jongeren nog steeds vast zitten op vage aanklachten, en er nu ook een arrestatiebevel tegen de jeugdleider is uitgegeven 1 uur nadat Golden Lead 21 balen rijst kado had gedaan aan de lokale politie, lopen de spanningen weer hoog op.

Waar nu het betrouwbaarste nieuws vandaan te halen wordt mij gevraagd. U kunt ondermeer eea volgen bij:

Amadou Scattred Janneh (de genoemde jeugdleider)

https://www.facebook.com/scattred1?hc_ref=ARQL6FDvw0_Bc4GBVDDxQuc_rSb-PGqp9xCtd1m20UNG9z8l1OwCOZUv7a_MDeZkxjQ&fref=nf

Madi Jobarteh (Tango)

https://www.facebook.com/Kalajula

Gunjur Online

https://www.facebook.com/GunjurNewsOnline/

FB page "How can we stop the Chinese companies destroying everything in Gambia"

https://www.facebook.com/groups/1562331980477573/?multi_permalinks=1960383350672432&notif_id=1527850357905124&notif_t=group_activity

FB Page: Stop Golden Lead (niet meer update inzake de arrestaties van diverse leden)

https://www.facebook.com/stopgoldenleaffactory/

Volg ook Fatu Network. Madi is daar columnist, maar daar ook uitgebreid aandacht voor het proces dat HIV patienten tegen Jammeh hebben aangespannen.

http://fatunetwork.net/
door RPeters za 02 jun 2018, 00:02
Waar de huidige crisis gaat eindigen is nu steeds de vraag, maar dat weet ik natuurlijk ook niet. Vast staat wel dat de woede en frustratie een nieuw record heeft bereikt, niet alleen door de nieuw gemelde milieuvervuilingen of dat de jongeren uit Gunjur nog steeds vastzitten, maar ook bij de slachtoffers van het voormalige regime. Wie wat dieper wilt kijken, ziet ook dat er momenteel veel meer aan de hand is. De vraag is dus eigenlijk, wat betekenen de “Gunjur case” en de “HIV case” nu precies voor Gambia?

In al dit soort conflict situaties zie je eigenlijk steeds hetzelfde stramien. Burgers willen gerechtigheid centraal stellen, maar lopen steeds stuk op een overheidsapparaat dat hen hierbij voortdurend in de steek laat. Corruptie en vriendjespolitiek vieren nog steeds hoogtij en de oude kliek van Jammeh speelt nog steeds een sleutelrol in alle lagen van de samenleving. Kortom, er verandert weinig en dat besef zal ook meespelen dat de kritiek steeds grimmiger en feller wordt.

Als je het echt negatief wilt stellen: Bij de regering is weinig enthousiasme te bespeuren nu actiegroepen “achter hun rug om” zich voor het eerst direct gaan wenden tot de EU, net zo min nu hun hoog verheven waarheidscommissie (TRRC) “gepasseerd” wordt door HIV slachtoffers die nu (ook voor het eerst) een eigen rechtszaak zijn gestart.

De twee zaken zijn dus een duidelijke en unieke ommekeer. Vooral bij de slachtoffers, overlevenden en nabestaanden uit het Jammeh tijdperk is dit goed te zien, want die voelen zich natuurlijk opnieuw jarenlang “buiten spel” gezet door een nieuwe commissie (na de Janneh commissie) voordat die weer eens met hun bevindingen gaan komen. Een commissie overigens die al 15 maanden nodig had om uberhaupt te kunnen starten. Er wordt dus nogal wat gevraagd van deze mensen.

Zou er nu nog vertrouwen zijn in deze TRRC, ook dit is niet echt meer te bespeuren. De mensen zijn niet dom en zien wat er nu weer in Gunjur gebeurt, maar zien ook dat voortdurende geknoei, getreuzel en geklungel aan in de NIA9 case als je vervolgingen aan de staat overlaat.

Zwaargewichten als Reed Brody, Marion Volkmann, Madi Jobarteh en Fatou Senghor zien dit natuurlijk ook. Idealisten die voortdurend met grote ergernis naar dit beleid kijken en dat ook niet onder stoelen of banken steken. Niet raar dus, althans voor mij, dat die HIV-zaak nu opeens aangezwengeld is, buiten TRRC om. Dat het gaat met een uitzonderlijk zware juridische rugdekking lijkt me ook niet echt vreemd. Het is namelijk een zeer belangrijke eerste test case voor alle gedupeerden en betrokkenen.

Slachtoffers voelen zich niet alleen bedrogen en teleurgesteld, het gaat zelfs naar de grens van dehumaniseren. Buiten de VP heeft geen enkele politicus ooit een stap gezet in het Human Rights Center, er is geen enkele vorm van psychische of medische hulp ooit aangeboden, slachtoffers komen hun verkrachters of moordenaars van familieleden gewoon tegen op straat, en terwijl er nu geld is voor een identificatie team voor de stoffelijke overschotten, wordt er niets gedaan om de lijken te kunnen retourneren aan nabestaanden zodat zij eindelijk eens een keer fatsoenlijk begraven kunnen worden. Je kan veel begrip vragen van mensen, maar geen enkel normaal denkend mens kan dit als een redelijke verwachting van de regering zien.

Geen klein clubje overigens die hun ongenoegen uit, want naast de slachtoffers staan actiegroepen, familie, vrienden, donateurs, internationale en nationale sympathisanten en dan praat je al snel over zo’n 50.000 mensen, die met de dag groeien.

De trend is, mensen verliezen hun vertrouwen in hoge mate, zijn het wachten meer dan zat, en de HIV Case is de eerste stap om die TRRC te gaan omzeilen. De Jammeh kliek en de regering kon zich er al die tijd achter verschuilen opdat de stabiliteit in het land weer zou terugkeren, maar dat is inmiddels ook al afgedaan als een fabeltje: Laat de hele Jammeh kliek zitten en er komt domweg nooit stabiliteit.

Vandaar dan ook die plotselinge TRRC promotiegeluiden van diverse APRC-leden verklaard. Met de HIV case en als ie blijft staan, is namelijk het hek van de dam, want als Jammeh “valt” kan morgen het ook opeens een van hun zijn. Al die tijd konden slachtoffers de mond gesnoerd worden met de tijd die TRRC vroeg, maar dat is nu voorbij.

https://www.justiceinfo.net/en/justice-reconciliation/36332-gambia-many-jammeh-loyalists-still-in-high-posts-says-human-rights-defender.html
door RPeters zo 03 jun 2018, 22:26
Het weekend zit er op en ik denk dat Gambia nog nooit zulke felle debatten en protesten gekend heeft onder de nieuwe regering inzake de kwesties aan de zuidkust (gemelde vervuilingen in Paradise beach en dat de jongeren van Gunjur nog steeds vastzitten op 'bogus charges'). Alles blijkbaar onder het mom dat Barrow nu wel zou moeten reageren, maar ik heb eerder zoiets van: Eerst zien dan geloven. Het staat nu wel aardig op klappen denk ik.

Sommigen noemen het Judgement day, of D-day wat er nu blijkbaar staat aan te komen met de rest van de andere ontwikkelingen, dus wat zijn dat: Die andere ontwikkelingen?

De Janneh commissie heeft inmiddels ook weer onverwacht een zware klap uitgedeeld aan Jammeh en zijn kliek. Sommigen betichten de commissie nu een wedstrijdje aan te gaan met Reed Brody en de zijnen die 'de boel hebben laten escaleren' , maar ik zou zelf zeggen, de vaart zit er nu in ieder geval lekker in.

http://thepoint.gm/africa/gambia/article/jammeh-close-associates-assets-frozen

En terwijl iedereen hoopvol uitkijkt naar een eventueel Ghanees uitleveringsverzoek, lijkt de belangrijkste gebeurtenis deze week ondergesneeuwd en dat is het gedonder in de APRC-top. Fabakary T. Jatta ontslagen en dan weer niet, een legerofficier die zijn plaats in zou nemen en dan weer niet, veel interessanter zijn nu de openbare verklaringen dat Jammeh dit heeft aangestuurd. Of het nu wanhoopspogingen zijn van het 'Monster van Kanilai' moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken, waar het mij om gaat is dat nu alle twijfel is verdwenen nu is gebleken dat hij nog steeds het schorem aanstuurt hier.

Zie ondermeer met naam en toenaam :

https://freedomnewspaper.com/2018/06/02/gambia-breaking-news-jammehs-decision-to-fire-two-aprc-leaders-rescinded/

Dus terwijl iedereen nu in een hoerastemming verkeert dat 'Judgement day' er nu aankomt, denk ik zelf dat het nu vooral oppassen geblazen is. Madi Joberteh roept al min of meer op tot een internationale interventiemacht jn zijn posting over de APRC crisis. Die ziet natuurlijk de bui al hangen. Want wie een rechtvaardig Gambia wilt, zal zich toch eerst moeten beseffen dat hij hierbij hoogstwaarschijnlijk een burgeroorlog op de hals haalt.

Nou ja, voor Barrow zelf, zal het hem zelf nog wat uitmaken? Gezien de nieuwe garde al meer dan 500 nieuwe schandalen op haar naam heeft staan, lijkt de strijd tegen Jammeh een nieuw en ditmaal zwart sprookje over de Rode Pimpernel.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 4 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!