Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters zo 12 nov 2017, 00:48
Laatste nieuws voor vandaag is dat 1 van de organisatoren genaamd Alieu Bah diverse opruiende uitspraken heeft gedaan via social media en met twee andere organisatoren van de mars, niet bij naam genoemd, dreigende en beledigende taal heeft geuit tegen de delegatie van de regering die met hen in gesprek wilde gaan en naar ik heb begrepen ook nu tegen Barrow zelf, nadat deze alsnog een vergunning had afgegeven voor de protestmars.

Misschien een op hol geslagen sensatiezoeker die nu volop in de aandacht is gekomen, en de rol van de APRC in dit alles is ons nog steeds niet duidelijk, maar vannacht al worden diverse onderdelen van de security forces of Gambia, alsmede diverse ECOMIG troepen in verhoogde staat van paraatheid gebracht die zich gaan concentreren in de genoemde regio, horen we nu.

Gaat u morgen toch naar Serrekunda, Kanifing, Kairaba avenue, Gympex of Westfield, alsmede de snelweg van Westfield naar de luchthaven of de snelweg van Westfield naar Banjul, dan dient u dus rekening te houden met ernstige vertragingen door checkpoints, intensieve voertuig doorzoekingen en persoonlijke screenings op papieren en dergelijke, dus zorg dat paspoort, autoverzekering etc in orde zijn.

Mariniers van de US ambassade op Kairaba avenue die wij persoonlijk kennen, hebben ons overigens geen negatieve melding gedaan over zondag. Maar ik zou zeggen, vermijd de hele boel daar morgen en blijf lekker thuis of ga naar het strand.
door rozegeur zo 12 nov 2017, 09:53
Een echte democratie is natuurlijk de beste bestuursvorm, maar de vraag is of dat voor Gambia ook (al) geldt. Laten we hopen dat dergelijke incidenten onmiddellijk serieus aangepakt worden. Het vuur is nog niet helemaal uit.
door bwanapatrick zo 12 nov 2017, 18:16
Ben juist terug van de 14de maal Gambia.
Vervroegd (na 1 week ipv 2 weken) teruggekeerd, en aan de lijve ondervonden hoe corrupt heel die bende is gebleven.
Gelukkig een burgemeester gevonden dat mijn smeergeld terugbetaald heeft (dat ik betaald heb aan corrupte politie ambtenaren) , ik had alle gesprekken in police station (tgv banale klacht) opgenomen op gsm.
Resultaat: ene is overgeplaatst naar binnenland,en ene ontslaan.
Het zal daar nooit verbeteren zolang ze de "toubabs" blijven de duivel aandoen.
Ze zouden liever al die buitenlandse wijven (Senegal, Guinee,Liberia,etc) buiten moeten smijten,ze verzieken heel de "Senegambia" area !
door RPeters wo 16 mei 2018, 23:08
Het einde van Jammeh?

Groot nieuws vandaag dat Jammeh nu eindelijk direct met een aantal moorden in verband kan worden gebracht. Wie het niet weet in het kort, meer dan 50 Ghanezen en Nigerianen op weg naar Spanje, strandden in 2005 met hun boot op het Gambiaanse strand wegens motorpech, werden abusievelijk aangezien als een groep die van plan was de regering omver te werpen, en werden allemaal afgeslacht op 1 Ghanees na.

Hoe jaren later nu eindelijk het bewijs is geleverd dat Jammeh de opdrachtgever was met alle gruwelijke details kunt u allemaal lezen bij:

https://sidisanneh.blogspot.com/2018/05/gambia-ex-president-jammeh-tied-to-2005.html
http://allafrica.com/stories/201805160141.html
https://www.hrw.org/news/2018/05/16/gambia-ex-president-tied-2005-murders-ghanaian-and-nigerian-migrants

Waar het om gaat is wat dit in concreto betekent. Inmiddels is de waarheidscommissie in Gambia gestart, heeft 2 jaar uitgetrokken om voldoende bewijs te kunnen gaan leveren tegen Jammeh, maar zal Equatorial Guinea hem daadwerkelijk uit gaan leveren? Niet dus.

President Teodoro Obiang of Equatorial Guinea said in January that he would “analyze [any extradition request] with [his] lawyers.” A week later, however, he said “we have to protect him [Jammeh], we have to respect him as a former African head of state, because that is what is going to ensure that the other heads of state of Africa who have to leave power do not fear for subsequent harassment.”

Ongetwijfeld zal Obiang aan zijn eigen hachie gedacht hebben met deze statement, mocht de grond ooit te heet onder zijn voeten worden, maar als het toch tot een uitlevering aan Gambia zelf zou komen, heeft dat ook de nodige implicaties.

Ten eerste is het onzeker wat het leger gaat doen als Jammeh weer voet zet op Gambiaanse bodem, buiten alle aanhang die hij in het land nog geniet. En ten tweede, houdt Senegal zich afzijdig? Dat Barrow de dictator weg heeft laten komen, zit ze namelijk nogal hoog gezien alle misdaden die in het verleden zijn gepleegd. Een berechting van Jammeh in Gambia betekent ook een verhoogde kans op een burgeroorlog en gezien de grote economische belangen die er nu spelen, zal Senegal dit waarschijnlijk proberen te verhinderen. U moet hierbij denken aan dat de Senegalese luchtmacht het vliegtuig zal proberen te onderscheppen waarin Jammeh zit, dat de Senegalese geheime dienst hem op alle mogelijke manieren zal proberen te liquideren, of dat het Senegalese leger hier botweg een inval gaat doen om hem alsnog op te pakken.

Ondertussen zitten we met een Ghanese overlevende van de slachting in 2005, dus wellicht gaat die uitkomst bieden. Het geeft Ghana namelijk het recht om aan Equatorial Guinea uitlevering te vragen, zodat alle problemen in Gambia omzeild kunnen worden. Mensenrechten advocaat Reed Brody is natuurlijk onmiddellijk in dit “juridische gat” gesprongen, Human Rights Watch zelf is momenteel ook druk aan het zetten op de Ghanese regering heb ik begrepen, maar dan blijft nog steeds de vraag: Wat gaat Obiang doen?

Er bestaat weliswaar een uitleveringsverdrag inzake dit soort misdaden, maar dat wil nog niet zeggen dat Jammeh ook echt uitgeleverd zal gaan worden, wil ik maar zeggen. Want Obiang is natuurlijk hetzelfde soort uitschot als Jammeh, maar waar is waar, we zijn weer een stapje in de goede richting gekomen vandaag.

Het is weliswaar een vreemde symbiose waarin de roep om gerechtigheid thans verkeert. De Gambiaanse overlevenden en nabestaanden van vermoorde mensen van het voormalige regime, echt, niemand beter voor hen dan een jachthond als Reed Brody, En misnoegd als ze zijn dat het weer twee jaar gaat duren met die waarheidscommissie of dat stoffelijke overschotten nog steeds niet worden vrij gegeven aan familie door gebrek aan forensische experts, of dat Barrow of Darbou hen nooit bezocht hebben, lijken alle geschillen en verschillen in Gambia weg te vallen in hun Human Rights Center: Hier bestaat geen tribalisme, Mandinka of Wolof, Christen of Moslim, men staat hier altijd klaar voor elkaar zonder condities, hier zijn alle Gambianen een.

Dat het blijkbaar alleen daar kan gebeuren, is een vraag die ik graag aan Barrow overlaat om te beantwoorden .......
door RPeters do 17 mei 2018, 19:27
De vaart zit er in, kun je wel stellen. Reed Brody al in Ghana, mensenrechtenorganisaties hebben al met de Ghanese president gepraat.

Gaat deze nu inderdaad een uitleveringsverzoek doen aan Obiang? Alles lijkt samen te hangen dat Equatorial Guinea ooit een "Torture Convention" heeft ondertekend. Dus, nu is gebleken dat in 2005 de vermoorde Ghanezen ook gemarteld zijn en er een link is met Jammeh zelf, lijkt Ghana toch een zaak te hebben.

https://www.facebook.com/dawda.bayo.1 (Het BBC Africa interview zojuist daar gepost)

Inmiddels is een andere zwaargewicht in Gambia gearriveerd, mensenrechten advocate Marion Volkmann, die nu beweert dat security forces, indertijd betrokken bij de slachting, nog steeds in dienst zijn en dat het deze regering aan politieke wil ontbreekt.

http://fatunetwork.net/gambia-human-rights-lawyer-says-perpetrators-still-working-in-the-security-forces/

Hoe gaat Barrow hierop reageren ? Confrontaties, duidelijke standpunten en openlijke veroordelingen werden steeds weggeschoven in verband met de "fragiele veiligheidsssituatie", maar hij zal zich nu toch echt duidelijker moeten gaan profileren.

Ondertussen: Mohammad Bazzi, handlanger van Jammeh, zal nu ongetwijfeld peentjes aan het zweten zijn, gezien dit bericht.

https://home.treasury.gov/news/press-releases/sm0388

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: heksje56 en 3 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!