Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters do 07 jun 2018, 22:42
De Golden Lead Crisis.

De demonstranten zitten nog steeds vast, de dubieuze visfabriek draait nog steeds, nieuwe dramatische beelden van de stranden van Kartong, kokhalzende mensen van de stank, massale klachten over hoofdpijn, huidinfecties en astma, dus we kunnen maar beter gelijk zeggen hoe het is: Dit is de grootste milieuramp die Gambia ooit heeft getroffen na de gigantische ontbossingen in het verleden.

Waarom is hier geen internationale media aandacht voor?

President Barrow is inmiddels weer vertrokken naar Saoedi Arabie, heeft zich hier niet over uit gelaten, en dus kijk ik dit met grote zorg aan. Hoe lang gaat dit nog goed voordat de vlam in de pan slaat? Er is momenteel veel internationale aandacht voor deze tragedie, maar alleen door direct betrokkenenen, en veel mensen zijn ook achter de schermen bezig om tot een oplossing te komen. Dus is het weer, we moeten het beste er maar van hopen.

Vandaag liep ik terug over strand van Kasumai Beach naar Senegambia en ik heb welgeteld 55 dode vissen gezien (30 tot 40 cm), 1 dode inktvis en 1 bolle vis met stekels (weet de naam niet). Alle kleintjes nog daargelaten. Veel plezier dus bij de gieren.

Waar gaat dit heen?
door RPeters vr 08 jun 2018, 11:10
Ik weet niet wat een gier kan hebben, maar ze eten er goed van. Ondertussen, wat heeft ons wegkijken en om maar niet teveel kritiek te spuien, de slachtoffers aan de zuidkust nu opgeleverd?

De 55 vissen in het toeristengebied staan inderdaad in geen verhouding tot de gemelde slachtingen in het zuiden, maar ik heb me vanochtend laten vertellen dat dit nog maar het begin is, omdat in het regenseizoen stromingen en winden veranderen. Bovenal, vis uit het zuiden, daar eet iedereen van, ook in de hotels en restaurants. Niemand heeft het hier over, net zo min dat iemand eens goed duidt dat dit een milieuramp van ongekende omvang is voor het land.

Dat de tragedie gewoon door kan gaan en er in feite niet meer is bereikt dat vreedzame mensen domweg gearresteerd worden die opkomen voor hun rechten, tja, naar mijn idee laat het onverbloemd zien hoe diep de corruptie en de hebzucht hier is ingeworteld met een totale onverschilligheid voor medemensen die hier onder lijden.

Hoe lang gaat dit nog goed?
door OmiGambia vr 08 jun 2018, 21:15
Maar hoe zit het met al die mensen die deze vis elke dag eten? Dan worden ze toch ook vergiftigd? Moet er niet aan denken als dat zo is.Het is het enigste wat ze kunnen betalen.
door RPeters za 09 jun 2018, 00:42
Je luncht met je vrienden, eet een overheerlijke vissoep, je loopt op je gemak naar huis terug over strand, ziet al die dode vis liggen en dan denk je: Wat heb ik eigenlijk nu net zitten eten? Heb ik mezelf net niet vergiftigd?

Het feit dat je het niet weet, of zoals Wim terecht opmerkt, dat het Golden Lead of door overbevissing kan zijn, stelt mij niet gerust, want het gaat hier niet om de kwaliteitstest van een keukenkastje maar zaken die direct met de volksgezondheid hebben te maken.

Geen wonder dus dat de zuidkust bewoners dit niet als een eenvoudige kansberekening van 50/50 zien, maar het is ook, hoe langer je in het Golden Lead schandaal verdiept, hoe dubieuzer het allemaal wordt.

Een gecompliceerd verhaal is het ook, net zoals je de bevindingen van de Janneh commissie of de crisis in Libya in een kort verhaal moet proberen te gieten, daarom alleen al behoeft het een nieuwe topic. Maar het is ook vandaag de dag in Gambia, even goed achter de oren krabben voordat je je naam ergens onderzet.

Wordt vervolgd
door RPeters wo 09 jan 2019, 22:44
Het was al een beetje de teneur in het grote publieke ongenoegen, dat vele Jammeh sujetten in publieke posities kunnen blijven zitten en dus klapte vandaag opnieuw de bom toen Barrow vrijspraak van rechtsvervolging aankondigde voor de agenten die verantwoordelijk werden gehouden voor de Fabara massacre.

De minister van justitie heeft zich gehaast dat het een ongelukkige woordkeuze was. Maar ondertussen beklaagde Eye Africa zich vandaag weer dat men "gecensureerd" zou zijn met de live verslaggeving met de onlangs gestarte waarheidscommissie (TRRC).

Hoe gevoelig het allemaal ligt, wat kan en niet kan, wat waar is of niet waar, kunt u terug lezen bij het uitgebreide special report van journaliste Louise Hunt.

https://www.worldpoliticsreview.com/articles/26846/still-reeling-from-the-jammeh-years-gambia-begins-its-journey-to-justice?fbclid=IwAR09jAETqw32y1_5sqWrX1nuqkk5WadQ6rY5G0k6tn6Cu-7n_ICDdcXq3SE

Fatu Camara, die uitzonderlijk lang de tijd neemt om eens een professioneel journaliste te worden, zit er natuurlijk ook weer bovenop.

http://fatunetwork.net/?fbclid=IwAR3KDrJyI3Byd0WIaGGlKCIrxOMT7syFBMtCc3Vt5brK9bnENVqe0G_-2Ag

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!