Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters zo 03 maart 2019, 21:30
TRRC Effecten deel 2:

Nieuws verspreidt zich snel in het kleine Gambia. Steeds meer mensen zien in de TRRC een sterke vuist die daadkrachtig optreedt, zich niet laat kisten en als je het sarcastisch wilt stellen: De mensen zien eindelijk eens een publiek orgaan dat hen vertrouwen inboezemt. Dit is na 22 jaar dictatuur niet alleen prijzenswaardig te noemen, maar ook een verademing.

Met de start van de TRRC heeft men slachtoffers en nabestaanden ook opgeroepen naar het Dunes Resort te komen om verklaringen af te leggen. En mocht men daartoe niet in staat zijn, dan kon altijd nog 9348929 of 2949170 gebeld worden zodat een jurist aan huis kon komen. Er is werkelijk niets nagelaten, niets wat niet in werking is gesteld, opdat Gambia in het reine kan komen met haar verleden.

Ik heb daarom geen enkele twijfel aan de goede intenties van TRRC, heb ook groot respect voor onvermoeibare drijvende krachten zoals bijvoorbeeld Reed Brody van Human Rights Watch en Madi Joberteh van TANGO, maar daarmee is de doelstelling van TRRC om de vinger op de zere wond te leggen in het geding. Het effect is namelijk dat die wond alleen maar groter is geworden door een voorheen onbekende toevloed aan nieuwe slachtoffers die zich zijn gaan melden. Vertrouwen wekken heeft zo zijn prijs.

Slachtoffers een publiek orgaan bieden die getraumatiseerd zijn, oude geestelijke wonden weer openrijten, nabestaanden te woord willen staan die met bevende handen vergeelde foto’s laten zien van vermiste geliefden uit een duister donker verleden, slachtoffers opeens hoop gaan bieden na jarenlange frustraties in hun zoektocht naar gerechtigheid, hen een plek bieden waar jarenlange ingehouden tranen eindelijk eens de vrije loop kunnen worden gelaten is 1 ding, een ander ding is natuurlijk dat je hen wel psychische dan wel juridische bijstand moet kunnen verlenen. En dus werd TRRC onder de voet gelopen. Je kan wel alle democratische kanalen open gaan zetten voor open, vergeten of verdrongen bloedende wonden, je moet wel pleisters kunnen bieden, laat staan betere opties zoals hechtingen.

Tegenwoordig heten het dus “self help groups”. Zelfs de voorzitter van TRRC Abdou Aziz Barrow laat nu psychologen invliegen. En als de geestelijke nood te hoog is, kunt u hem zelfs prive bellen op 3839355, want het beste wat Gambia heeft te bieden aan psychologische en psychiatrische hulp is alleen Tanka Tanka. Dan nog liever de oceaan in zwemmen of van het Gam Petrol House op de turntable afspringen zeg ik altijd maar. Alles beter dan dat. Wie daar ooit is geweest, weet waar ik het over heb.

Freedom Newspaper kraaide vorige week dat leden van de TRRC niet beveiligd zouden worden. Dit is op zijn minst feiten uit hun verband rukken. TRRC werkt met een budget. Security is daarom door hen geweigerd, want beter om het geld te besteden aan medicijnen, school fees aan kids waarvan de ouders zijn verdwenen onder de dictatuur, en al het andere goede dat zij trachten te doen voor de mensen voor wie zij opstaan.

Wat overblijft is het TRRC mandaat, daar is het laatste ook nog niet over gezegd. In hoeverre kun je vergeving vragen aan psychopatische moordenaars? Het is veel makkelijker als iemand wat poen van je heeft gejat, het is echter een totaal ander verhaal om oog in oog te staan met iemand die net heeft bekend dat ie de ledematen van je vermiste echtgenoot heeft afgehakt en hem heeft gedumpt in een onbekend massagraf.

Dat niet alleen, het gaat hierbij niet zozeer om mensenrechtenschendingen, het gaat nu ook om alles wat corrupt of verdorven is, tot de laatste analfabetische politie agent sukkel toe die je jarenlang heeft afgeperst met zelf verzonnen onzin regels, Alles wordt nu aan de kaak gesteld. De Jammeh elite mag dan nog steeds aan de macht zijn, goedwillende mensen als Reed, Madi en noem ze maar op, die zullen nooit opgeven voordat zij achter de tralies zijn verdwenen.

Waar dit gaat eindigen weet niemand. Zal het TRRC budget inderdaad uitgebreid gaan worden? Professionele hulpverleners zoals psychologen en sociale werkers zijn dringend nodig. Want op dit vlak heeft Gambia te weinig kennis en mankracht. Extra druk komt dan ook nog eens van gedeporteerde Gambianen (nu uit Duitsland) en hen die de verschrikkingen van de backway (Libie) hebben overleefd.

Returnees van de backway gaan momenteel naar Tanka Tanka voor evaluatie. Meer hulp is er gewoon niet. Veelal getraumatiseerde mensen, dan wel bomvol frustraties en teleurstelling. Dus stak drie dagen een van hen daar twee geestelijk gehandicapte medemensen dood. Een ander buitengewoon triest voorbeeld is dat juristen zelf geestelijk finaal instorten door de verschrikkingen en het leed dat zij dagelijks te horen krijgen. Een goed en rechtvaardig hart is prima, maar je moet er ook de maag voor hebben.

The Smiling Coast, het is alleen maar een reclame slogan voor het toerisme. Want veel te lachen is hier namelijk niet voor de mensen zelf.

Voor verder nieuws over de dubbele moord in Tanka Tanka, zie:
http://gambiana.com/gambian-deportee-arrested-for-killing-two-patients-at-a-psychiatric-hospital/?fbclid=IwAR3VuWLivMc-DueLjZ4AVy3cnvSxYLrS5aoDdpOY-n9N8nHmuUhAbFRQVc8

De arrestaties over de 2 kopstukken die een TRRC getuige hebben getracht te beinvloeden, zie:
http://fatunetwork.net/breaking-trrc-interference-yankuba-touray-appears-in-court/?fbclid=IwAR35gMFwi7X6M0790vedPO_4KlcOfQNZXSW76b5irHoUf_Rx6Gpd5xyqabQ

http://fatunetwork.net/trrc-vs-yankuba-touray-and-fatoumatta-jahumpa-ceesay-lost-in-translation/

Of de arrestatie dan wel uitlevering gevraagd zal worden van Edward Singhatey in Abuja is mij niet duidelijk. Volg Fatu Network voor het laatste nieuws. http://fatunetwork.net/edward-singhatey-spotted-in-abuja/
door RPeters za 09 maart 2019, 16:00
De foto expositie in het Slachtoffer centrum is voorbij, en een aantal vragen of deze foto's ook online zijn te zien.

Een van de belangrijkste initiatiefneemsters, fotografe Katherine Taylor die een klein aantal slachtoffers onder de vele duizenden persoonlijkf heeft geinterviewd, heeft inmiddels een aangrijpende collage geplaatst op:

https://www.katherinetaylorphotography.com/copy-of-the-dominican-republic

Wie de verhalen achter de foto's wilt lezen kan terecht en scrollen op haar Facebook page:

https://www.facebook.com/katherine.taylor1

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!