Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters di 07 mei 2019, 09:28
Steeds meer vragen over de te verwachten hongersnood in het komende regenseizoen, en nu de regering weer gaat morrelen aan de toeristenbelasting, blijkbaar weer ook aan de benzineprijs, ja, ik zie wel een trend dat nu al veel Gambianen steeds ongeruster worden en reeds in financiele moeilijkheden gaan verkeren.

Opnieuw een artikel over de ongecontroleerde prijsverhogingen van Gambiana News.

http://gambiana.com/uncontrolled-price-of-commodities-spark-worries-among-gambians/?fbclid=IwAR1J8WxAjari130g0XFPA6Bj1E2tuRImoIDCqS-uKA9MUGF0XBS-1X-XMjQ

Opnieuw veel woede dat dit weekend het Bamboo Forest Park in Jamburr werd plat gewalsd.

http://foroyaa.gm/government-officials-react-angrily-to-destruction-of-bamboo-forest/
door RPeters wo 08 mei 2019, 22:09
Inzake de mensenrechtensituatie in Gambia, laat u niet meeslepen door al die naar hysterie neigende verhalen op social media, maar lees zelf gewoon het raport van Amnesty International op hun website, wat op zich al schokkend genoeg is.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2019/05/gambia-key-human-rights-concerns/

Ergo, de bombarie, die zogenaamde scoop van Fatu Network dat 13% van de volwassen bevolking geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, was dat al niet veel eerder gemeld ?

http://foroyaa.gm/over-a-hundred-thousand-gambians-suffer-from-mental-health-problems/
door RPeters di 14 mei 2019, 17:37
Zoals ik al eerder zei, de publiciteit zoeken lijkt toch een probaat middel om versneld misstanden te kunnen corrigeren,
Banjul Breweries blijft open, en nu ook de vonnissen van de ter dood veroordeelden op de schop gaan, ja toch een succesvolle strategie.

Wel een kater te melden uit Gunjur nu het proces tegen Golden Lead is verdaagd weer naar ergens eind juni. En terwijl nog het een en ander staat te gieren om het leger op te doeken, werd het probleem al getackeld door een budget toe te kennen aan defensie van maar liefst 125 miljoen dollar, zodat soldaten boeren kunnen worden.

Dit project in samenwerking met AGCO lijkt bedoeld dat het leger zichzelf kan gaan bedruipen. Hiermee lijkt een eind te zijn gekomen aan een zekere gewenste onafhankelijkheid van security forces, die volgens de critici geen enkel commercieel belang mogen hebben in wat dan ook, maar er alleen maar zijn om de veiligheid van burgers te kunnen garanderen.

De EU subsidie om de ECOMIG troepen te kunnen financieren, gaat in augustus ook op de schop zo te horen. Veel paniek dus bij veel mensen inzake "the fragile security situation", maar ..... het is nog geen augustus, het kan nog alle kanten op. En als de subsidie inderdaad zou stoppen, is er nog altijd een ECOWAS budget en ik denk ook van Macky Sall dat ie desnoods liever zelf financieel bij gaat springen, dan om zijn troepen terug te trekken

http://gambiana.com/army-to-launch-125-million-farming-project/?fbclid=IwAR1zqstdTNXaWfZNNZcC5d1_JhbHaTtEPqdKlqKP5n1nktLVfNVRMCiEqU8

Bij vriend Ahmed kunt u de laatste ontwikkelingen volgen in Gunjur, let vooral ook op de posting daar van Paradise TV inzake de afpersingen van reizigers op Banjul airport die nog steeds onverminderd voortduren. De voorgeschiedenis lijkt dat 5 Gambianen uit de VS 2 corrupte douanebeambten op het vliegveld halfdood te hebben geslagen, maar dat kan ik niet bevestigen.

https://www.facebook.com/ahmed.manjang
door RPeters do 13 jun 2019, 22:43
Nadat de Janneh commissie veel kritiek over zich heen heeft gehad onderging TRRC (waarheidscommissie) hetzelfde lot. Voornamelijk over de hoge kosten.

Het is ook, eerst zou het rapport van Janneh onder de tafel geveegd gaan worden ter bestudering van 6 maanden. Maar niets is minder waar. Chief Justice Tambadou heeft vadaag een duidelijke eerste stap gezet om alle tegoeden en bezittingen van Jammeh te confisqueren.

https://www.chronicle.gm/government-calls-for-immediate-forfeiture-of-jammehs-assets-worth-billions-of-dalasis/

Toch blijft veel onduidelijk. Bij mijn weten was die villa van Jammeh in Potomac (USA) allang in beslag genomen en verkocht, nu dus weer niet zo blijkt. En waarom Tambadou 2 verdachten heeft vrij gesproken die een getuige hebben getracht te beinvloeden bij de TRRC is mij ook een raadsel.

https://www.chronicle.gm/state-drops-charges-against-yankuba-touray-fatoumata-jahumpa/

Objectief nieuws blijft dus een groot probleem. Ook van de ongekende felheid uit Ghana om Jammeh uitgeleverd te krijgen, nu hij zich weer had uitgelaten in de media, ja daar hoor je nu ook weinig meer over.

PS: Ik zie eerdere kritiek op response van mijn topics. Min of meer dat men afdwaalt van het onderwerp. Maar het staat natuurlijk iedereen vrij om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het onderwerp.
door RPeters di 03 sep 2019, 21:28
OPERATION GAMBIAN COASTAL DEFENSE LAUNCHED

Het heeft even geduurd, maar dan nu dan toch: NGO Sea Shepherd, bekend om "Save our Oceans", opereert sinds gisteren binnen de beschermde 9 mijls zone van Gambia om de visstand aldaar te gaan beschermen tegen illegale Chinese trawlers. Voor meer dan 200.000 Gambianen is vis een belangrijke voedingsbron, zo niet een eerste levensbehoefte.

De dagelijkse corruptie en de misstanden aan wal daargelaten inzake de Chinese visverwerkingsbedrijven, is en blijft dit zeer goed nieuws. Voor veel mensen, vooral die explosieve sfeer die bij de zuidkust maar blijft hangen, is de toekomst niet alleen nog maar inktzwart. Er gebeurt wat.

De operatie is high tech. Iets dat voorheen niet mogelijk met de weinige middelen die de Gambianse marine tot haar beschikking had. Sea Shepherd is in joint operations met Gambiaanse mariniers en sateliet surveillance van KSAT en Maxar Technologies. Gambia is het 7e Afrikaanse land waar Sea Shepherd gaat opereren. Al op de 1e dag groot succes want 2 illegale Chinese vis trawlers zijn inmiddels geenterd.

Zie die volgende links voor meer info. Let vooral ook op de mensonterende omstandigheden hoe Afrikaanse bemanningsleden aan boord moeten leven op deze schepen

Live feed. Aan boord en op de brug van Sea Shepherd's Sam Simon die nu in Gambiaanse wateren patrouilleert en Gambiaanse special forces die de 2 trawlers enteren en veiligstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=scTdhoW3zNc


Wie is Sea Shepherd? Welke belangrijke rol spelen zij voor de Afrikaanse bevolking.

https://seashepherd.org/


In en outs over de operatie in Gambia

https://www.maritime-executive.com/article/two-trawlers-arrested-in-the-gambia
door RPeters do 12 sep 2019, 23:55
Morgen is het vrijdag de 13e, bovendien ook nog volle maan, dus de overheid had geen mooier moment uit kunnen zoeken om het rapport van de Janneh Commissie vrij te gaan geven. Veel vragen over het 1600 pagina's dossier, inmiddels lekte al uit dat 38 kopstukken strafrechterlijk vervolgd dienen te worden.

De zwaar gehavende minister van Justitie Ba Tambadou moet aan de slag. Inmiddels zelf al de hele week onderwerp van gesprek in de grootschalige diplomatieke paspoort fraude, waarin zijn familie ook werd voorgetrokken, ligt hier een uitgelezen kans tot rehabilitatie voor hem. Hoe dit gaat uitpakken, daar weten we zeer binnenkort meer over. Het belooft in ieder geval een buitengewoon interessante week te worden in de "verloren" strijd tegen de corruptie. Wordt vervolgd.

Zie Kerr Fatou Network:

http://www.kerr-fatou.com/gambias-missing-millions-over-38-top-officials-businessmen-indicted-by-janneh-commission-inquiry/?fbclid=IwAR2FaNHAtSXzGQX4GH4lm8LFZ08UM7K87yR4xlAxHF47yhZwdr33C2dSs3A

Hte paspoort schandaal blijft zich inmiddels maar uitbreiden. Al in 2003 werden 9000 Gambiaanse diplomatieke paspoorten aan Chinesen verkocht. Hoeveel het er nu zijn? Nu zijn ook de voertuigen met diplomatieke kentekens aan de beurt. Reuters nam al eerder een kijkje hoe cartels, witwassers en drugs smokkelaars van dit voorrecht misbruik maken en hoe makkelijk het is om aan zo'n "vrijgeleide" te komen.

https://www.dw.com/en/diplomatic-passports-pouches-help-the-wealthy-get-richer/a-47124835
door RPeters vr 20 maart 2020, 23:44
Onlangs verschenen 2 interessante documentaires:

The trees that Bleed: Over de illegale houtkap in de Casamance en de smokkelroutes via Banjul Port

https://www.youtube.com/watch?v=G_GmLPPNbGc&t=1795s

Justice in Limbo: Over de massamoord op 44 Ghanezen die abusievelijk door Jammeh werden aangezien als huurlingen om het regime omver te werpen.

https://www.youtube.com/watch?v=SPj7I0EM2mI&t=1879s
door RPeters ma 23 maart 2020, 21:30
Er staat vanavond een ongekend koude wind. Dit in een land waar het natuurlijk evenwicht toch al volledig verziekt is. Twee hoofdoorzaken, de totale vernietiging van de visstand waar zoveel Gambianen van afhankelijk zijn door de Chinese visverwerkingsfabrieken en de smokkelroutes van de illegale houtkap in de Casamance, ja daar lijkt nu toch een einde aan te komen.

Met betrekking tot de laatste, zie alvast het special report van Sidi Sanneh met TRIAL International nu Zwitserland het illustere bedrijf Westwood aan de kaak gaat stellen.

https://sidisanneh.blogspot.com/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!