Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters za 09 jun 2018, 22:49
Sinds Golden Lead haar fabrieken heeft geopend in Gambia ziet het land zich geconfronteerd met gigantische aantallen dode vissen die op de kust aanspoelen; Een verschijnsel dat nooit eerder was voorgekomen. Is dit nu toeval of niet?

Wie prognoses volgt in het ware aantal dode vis raakt al snel verward door cijfers die varieren tussen 300.000 en 1.400.000 en daarbij kan gelijk al opgemerkt worden dat dit alleen gaat om de dode vis dat de stranden bereikt. Wat blijft drijven in de oceaan zelf is totaal onbekend. Niettemin, de laagste schatting is al dramatisch genoeg.

Golden Lead en overheid verwijzen de oorzaak naar overbevissing, dus niet naar gif, maar de uitkomst blijft natuurlijk exact gelijk: een ongekende milieuramp. Maar wat is dat nu precies, overbevissing?

Wie https://www.marinetraffic.com/ opent en hoovert over de roze bootjes met CN, dit zijn dus de Chinese trawlers die naar hartenlust kunnen vissen in de West-Afrikaanse (meestal niet-territoriale) wateren. Zou het bijvoorbeeld garnalenvisserij zijn, dan hebben deze trawlers te maken met bijvangst (bycatch). Alles wat geen garnaal is, komt in de netten terecht, wordt daarna dood of halfdood overboord gekieperd en dit zou dan de dode vis op het strand moeten verklaren.

Bycatch zit ergens in de 5%. Zou dit de werkelijke oorzaak zijn wat hier op de stranden gebeurt, dan valt de theorie al snel door de mand, want deze trawlers zijn een dagelijks ‘continu verschijnsel’, terwijl de aangespoelde dode vis dat niet is. Dode vis spoelt opeens massaal lokaal aan, toevallig net op plekken waar die fabrieken staan en dus bijvoorbeeld niet op de North-Bank. Bottomline is ook: De 5% verhouding gaat al compleet mank op de honderdduizenden dode vissen die hier aanspoelen.

In de context van Gambia is er nog een tweede soort overbevissing en dat zijn de Gambiaanse en Senegalese vissers zelf. Er wordt vaak maar al te gretig gerefereerd aan de vervuilde stranden augustus vorig jaar, waarbij vis ook massaal gedumpt werd langs de weg en in bossen. Dit had te maken dat de Gunjur Fisheries Committee stevig ingreep om verboden nachtvangsten aan de kaak te stellen en te weigeren. Al die vissers zaten toen met hun vangst in de maag. Liever gratis uitgedeeld aan de bevolking hebben deze vissers toen zee en land bevuild met hun dumpingen.

Geen idee overigens wat nu het bezwaar zou moge zijn tegen nachtvissen, en ik heb nog wel wat meer vraagtekens bij dit verhaal, veel interessanter is echter dat niemand kan beamen of deze zogeheten ‘vangstweigeringen’ voor of na augustus 2017 ook hebben plaatsgevonden. Ook deze theorie lijkt het dus niet te houden, vooral als het gaat om de laatste dramatische beelden uit Paradise Beach.

In het volgende artikel een kijkje van de andere kant. Golden Lead zelf en vooral welke chemicaliën dit bedrijf gebruikt en welke milieurampen dit al heeft veroorzaakt.

Voelt u vrij deze topic aan te vullen of om vragen te stellen. En wie meer wilt weten over overbevissing lees dit rapport http://www.fao.org/docrep/015/a1008e/a1008e.pdf
door Fiene ma 11 jun 2018, 12:46
Ik zit er te ver vanaf en ken alle in’s en out’s niet. Vandaar mijn vraag: waarom neemt er niemand die goed op de hoogte is over de situatie ter plekke contact op met Greenpeace Africa of Greenpeace.org of the seasheperd organisatie, dan komt er druk van buitenaf. Zo maar een gedachte die voorbij kwam. Geen idee of dit überhaupt een optie is.
door RPeters ma 11 jun 2018, 15:15
Er is weinig internationale aandacht voor de zaak helaas. Wat nu nog actueel op tafel ligt: Greenpeace laat opnieuw weten een onderzoek in te gaan stellen, Bakary Njie (MD Bundung) gaat het drama aanhangig maken in het parlement voor zover ik heb begrepen, omdat hij de fabrieken heeft bezocht de afgelopen dagen en nogal geshockeerd was.

Amnesty International en Human Rights Watch volgen de zaak ook, maar dan meer inzake de arrestaties. High impact news channels zoals CNN Africa en BBC Africa reageren nergens op, maar Al Jazeera's Nicolas Haque heeft de zaak "serieus in behandeling" wat dat ook moge betekenen.

Veel mensen en organisaties hebben ook gemaild en geschreven naar de EU, AU, ECOWAS, ambassadeurs alhier. maar zover mij bekend zonder resultaat.

En bij Avaaz ligt momenteel een petitie die u kunt ondertekenen:

https://secure.avaaz.org/nl/petition/President_Barrow_and_the_Gambian_government_Close_Golden_Lead_Factory_in_The_Gambia_Now_and_Safe_the_Gambias_future/

Vorige maand dook een rapport bij Gainako News op dat Reef Analytics Lab Germany onderzoek heeft gedaan in 2017 naar de waterkwaliteit in de oceaan Tanji en het zwaar vervuilde Bolong Fenya natuurreservaat. Waarom dit rapport nu opeens opduikt is mij niet duidelijk, maar op vragen tot nog toe geen antwoord. Lab onderzoeken die NEA zelf heeft gedaan, zijn niet publiekelijk hebben we te horen gekregen, maar we zijn nog verder aan het navragen.

Wordt vervolgd.
door Grumpy Old Sil di 12 jun 2018, 09:49
" The Environment Select Committee of the National Assembly of the Gambia has “temporarily’ closed down the operations of a Fishmeal processing plant on Sanyang beach.

The move followed the visit of the lawmakers select committee on environment at various sites within the country that are marred with allegations of environmental pollution and depletion of the natural resources of these communities."

Waarom dit nu dan wel in Sanyang gebeurt en nog niet in Gunjur is wel een beetje raar.

door RPeters di 12 jun 2018, 19:10
In mei kwam de manager van Golden Lead in het nieuws. Nogal verbaasd en teleurgesteld verklaarde hij dat zijn fabriek nooit iets fout had gedaan, dat het bedrijf goed was voor de economie en werkgelegenheid, en dat nog steeds werd gehoopt op een voorspoedige toekomst voor allen.

Een voorspoedige toekomst dan toch zeker niet voor Fina Kebba Camara en zijn familie. Vorige week overleed deze Gambiaanse fabrieksmedewerker. De dag dat hij te ziek werd om te kunnen werken, werd door Golden Lead ook zijn salaris direct stopgezet, medische onderzoeken werden nooit vergoed. Doodsoorzaak onbekend.

En welke voorspoedige toekomst wachten de mensen die naast Golden Lead wonen? De laatste dagen wordt opnieuw in Gunjur gemeld dat de stank daar momenteel zo verschrikkelijk is dat bewoners stonden te kokhalzen.

En het is ook, welke voorspoedige toekomst heeft het Bolong Fenyo Reservaat nog, nu Golden Lead daar een jaar lang, dag in dag uit, ongehinderd zijn chemicalien heeft kunnen lozen?

Toen bewoners de afvalpijp naar de oceaan uitgroeven op het strand – een pijp overigens die volgens GL zelf was afgedankt en buiten gebruik en waar nu al die onschuldige mensen voor zijn vastgezet – kwam het drama met de tankwagens. GL kan dan wel zeggen dat het hun probleem niet is waar die tankwagens hun gif stonden te lozen, maar ze hadden er al die tijd weet van en deden totaal niets.

Is er ooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het oceaanwater, sectie op dode dolfijnen, of lange termijn effecten op de volksgezondheid? Warempel, in 22 maanden rampspoed heeft de NEA (=Milieu inspectie) 2 onderzoeken uitgevoerd plus een controle in de fabriek zelf. Actiegroepen en bewoners hebben echter weinig vertrouwen in de NEA, met goede redenen overigens waarover later meer, maar het frappante is dat die onderzoeksgegevens niet publiekelijk zijn dan wel zo weinig voorhanden.

In juni 2017 kwam NEA wel met een verklaring dat er niets aan de hand zou zijn. Er waren wel hoge concentraties gemeten van ‘onder meer’ zwavel en ammoniak “and we are trying to see what could be done about them'. Vager kan het bijna niet.

Een beetje chemicus zal zich direct afvragen: Welke andere stoffen vallen “onder meer”? Hoe hoog waren die concentraties zwavel en ammoniak dan? En als 1 fabriek gemiddeld ‘3000 barrels of fish’ dagelijks verwerkt, welke hoeveelheid chemicalien wordt hier dan afgepompt? Niets van deze belangrijke vragen zie je terug. Ook bij Golden Lead zelf niet, maar die werden alleen door NEA op de vingers getikt omdat ze geen goede logboeken bij hielden.

Hierna nog 1 bericht dat NEA naar de importpapieren van Golden Lead heeft gevraagd in Banjul Port, maar ook hier weer: Geen enkele follow-up.

Het tweede onderzoek in 2018. Daarvoor schakelde NEA een Senegalees laboratorium in, waarvan later werd geconstateerd dat deze niet gespecialiseerd zouden zijn in dit soort onderzoeken, bovendien heeft dit laboratorium de monsters niet zelf genomen; deze werden opgestuurd door de NEA zelf. Hierna weer radiostilte.

Tot op 9 mei 2018 Gainako News opeens bericht over een onderzoek uitgevoerd door Reef Analytics op 22 mei 2017, een jaar eerder. Het water van het Bolong Fenyo reservaat en de oceaan bij het Tanji vogelreservaat blijken vol te zitten met zwaar kankerverwekkende stoffen. Maar als NEA niet de opdrachtgever was tot dit onderzoek, zoals nu wordt beweerd, wie was de opdrachtgever dan wel? En waarom komt dit rapport opeens een jaar later bovendrijven? Zelfs de websitelink en het emailadres die staan vermeld, werken niet.

Ondertussen heeft Golden Lead toestemming gekregen om opnieuw een afvalpijp naar de oceaan aan te leggen. Omdat er toen ook een Chinese vlag op het strand werd neergezet, leverde dat veel hoon op of Gambia niet een provincie van China was geworden. Maar met de schadelijke troep die zij lozen, maakt een paar meter verder in die oceaan dan wat uit? Er is in deze kwestie weinig terug te zien van de beloofde ‘transparantie’ van deze regering, maar dat is kennelijk ook een groot probleem bij de Gambiaanse nieuws media zelf.

Wat we tot nog toe echt in handen hebben. Het verschijnsel van de hoge vissterfte deed in Gambia pas zijn entree toen de Chinese viswerkingsbedrijven hier gingen opereren. Enig verband wordt ontkend, maar als we kijken naar hun modus operandi en wat dit soort bedrijven hebben aangericht in andere landen, daar wordt geen mens echt vrolijk van.

Zie ondermeer de schokkende docu uit Peru.
https://www.youtube.com/watch?v=fpXuBWfQ_IQ&feature=share

Het 2017 NEA rapport:
http://foroyaa.gm/nea-displeased-with-performance-of-golden-lead-company/

Het Reef Analytics report kunt u teruglezen op:
http://gainako.com/bolong-fenyo-water-quality-report-high-levels-phosphate-carcinogens-cancer-causing/

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 0 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!