Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door RPeters zo 10 jun 2018, 00:08
Een dramatische week zit erop. Het dispuut inzake de begraafplaats in Taneneh waarbij de PIU mensen in elkaar heeft geslagen die hun geliefden probeerden te begraven, rellen op de Serrekunda market, de schietpartij aan de grens met Jahande, dat Jammeh hier nog steeds aan de touwtjes trekt, tijd dus voor de menselijke kant inzake het Golden Lead schandaal.

De geschiedenis van Golden Lead en de arrestaties. (Vertaald van activist Ousman Manjang)

De 'beschuldigden' zijn allen zeer gerespecteerde leden van de gemeenschap. Mr Fodey Carl Darboe is een zeer bekwame medische professional en gediplomeerd farmaceut. De heer Alagi Bojang is een van de directeuren van de Gunjur Project Lodge. De heer Omar N. Darboe is een volwassen student en mensenrechtenactivist. De heer Lamin Jassey is een gekwalificeerde leraar en een milieuactivist. Mr Ousman Sanneh is een milieuactivist. Dr. Amadou Scattred Janneh is een mensenrechtenactivist en coördinator van de Coalition of Change. Deze mensen dienen al jaren de Gunjur-gemeenschap.

Sinds april 2016 zijn er zorgen geuit over Golden Lead-operaties met negatieve gevolgen voor mensen in het gebied. In eerste instantie werden vergaderingen gehouden met Golden Lead eigenaren en betrokken gemeenschapsleden om oplossingen te zoeken, en manieren te vinden om samen te werken voor ontwikkeling in het gebied - er was een open dialoog en wederzijds respect. Maar naarmate de maanden vorderden en de stank aanhield, kwam de zaak op gespannen voet te staan. Mensen klaagden over hoofdpijn door de stankoverlast. De naaste lodge klaagde dat zij op het strand dode vissen moest opruimen die steeds kwamen aanspoelen.

In mei 2017, na vele vergaderingen en discussies, werd de gemeenschap wakker geschud door een ramp van ongekende omvang. Dit was toen we de dramatische beelden zagen van enorme hoeveelheden dode vis op het strand van Gunjur. Leden van Gunjur en Kartong sloten zich toen bij elkaar aan en hielden een vreedzame demonstratie in Kartong om het bewustzijn te vergroten van de milieuproblemen waarmee het gebied werd geconfronteerd.

Na de demonstratie in mei 2017 volgde een nieuwe ramp en werd het beschermde natuurreservaat Bolong Fenyo ernstig vervuild door illegale lozingen van Golden Lead. Water kreeg daardoor een rode kleur met vele dode vissen, krabben en vogels tot gevolg. Kinderen speelden ook in deze rode vervuilde wateren en vee dronk ervan. Bezorgde leden van de gemeenschap die dit gadesloegen, raakten daarom zeer bezorgd dat hun gezondheid in gevaar was. De vraag was ook of het vervuilde water de grondwaterspiegel kon bereiken?

Dr. Isatou Touray kwam in hoogst eigen persoon naar Gunjur en verzekerde dat een tijdlijn voor verbeteringen in de fabriek was opgesteld. De NEA (National Environment Agency) verzekerde iedereen dat er strenge richtlijnen waren opgesteld en dat afvalleidingen niet meer zouden lozen in de oceaan of de beschermde lagune. Om het vertrouwen te herstellen werd ook een bijeenkomst gehouden in het GIEPA-gebouw met betrokken community leden en organisaties onder de paraplu van The Gunjur Development Association (GDA), samen met de fabriekseigenaar en -manager. Sommige prominente personen waren echter niet aanwezig en de discussies liepen daarom helaas op niets uit.

Toen begonnen de zaken opnieuw te escaleren, nadat bekend werd dat de NEA een deal met Golden Lead had gemaakt buiten de rechtbank en de Gunjur gemeenschap om. Tot vandaag toe weet niemand wat die deal nu precies is. De stankoverlast ging gewoon door. Dode vis bleef maar in grote getalen aanspoelen. En verschillende leden van de gemeenschap klaagden over huidproblemen na in contact te zijn gekomen met iets in het oceaanwater. Twee mensen werden naar Africmed gestuurd en werden behandeld met antibiotica en crèmes voor contact-dermatitis - iets dat wereldwijd geassocieerd wordt met vervuiling door vismeel. De resultaten van waterstalen afkomstig van het Bolong feny reservaat kwamen ondertussen ook terug uit Duitsland en die resultaten gaven nog meer zorg. De GDA gaf daarop een brandbrief aan alle organisaties en overheidsafdelingen betrokken in deze zaak, evenals de WHO, UNICEF en de Amerikaanse ambassade. Niemand antwoordde.

Besloten werd om in oktober 2017 een rechtszaak aan te spannen door bezorgde gemeenschapsgroepen tegen Golden Lead en tot deze datum is de zaak nog steeds niet door de rechtbank gehoord. Ook vandaag weer werd er opnieuw verdaagd door onbekende redenen.

Tot grote schrik kwamen er in maart 2018 foto's tevoorschijn van een afvalpijp naar de oceaan die nog steeds intact en in gebruik was. Geschrokken en bezorgd ging een groep jongeren naar de fabriek en vroeg waarom de pijp er was - wat er precies naar de oceaan werd weggepompt - en waarom de pijp niet was verwijderd zoals eerder afgesproken. De groep verzocht de pijp te verplaatsen nadat het antwoord van Golden Lead was dat de pijp allang niet meer in gebruik zou zijn.

Tijdens die week werd er ook een grote strandschoonmaak georganiseerd waaraan veel mensen mee deden. Echter, toen de pijp werd opgegraven en verwijderd werd al snel duidelijk uit de stinkende vloeistoffen en natte grond dat de pijp tot kort geleden nog in gebruik was geweest. Niet alleen een ernstige overtreding maar er lag nu ook een duidelijk verband waarom dode vis nog steeds bleef aanspoelen.

Prominente leden van de gemeenschap spraken met de fabrieksdirecteur en politiefunctionarissen, die inmiddels in grote aantallen waren opgedoken. Er werd gevraagd waarom deze pijp daar was. Deze pijp bevond zich buiten het fabrieksterrein en aan de strandzijde die uitmondde in de oceaan. Op vragen of dit afval gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gemeenschap, voor kinderen, of voor vis die gegeten wordt, kwam geen antwoord. Daarop begonnen mensen de pijp uit te graven. De politie keek toe hoe de pijp werd verwijderd van het strand van Gunjur - dus niet van de Golden Lead-fabriek. Als deze groep van meer dan 100 mensen een criminele daad zou hebben begaan, waarom stopte de politie dan de actie niet?

Er vond geen diefstal plaats. Er vond geen verbale agressie of geweld plaats. De pijp die zorgde voor zoveel bezorgdheid werd verwijderd en iedereen ging daarna rustig naar huis. Nadat de pijp was verwijderd, werden daarna opeens tankwagens tot 7 keer toe per dag waargenomen om afval van de fabriek te vervoeren.
Niet alleen dat de eerste dag een tankwagen al verongelukte en een heel gebied onbewoonbaar maakte door een gigantische stank, er werd nu in Kotu gedumpt dat al snel een noodtoestand leek te bereiken. Hierop kreeg de fabriek de opdracht een nieuwe pijp naar de oceaan aan te leggen en hun afval eerst met chloor te behandelen voordat het werd weggepompt. Op strand werd ook met veel bravoure en politiebewaking een Chinese vlag gepland.

En hier zijn we dan in juni 2018, meer dan twee jaar geleden dat de zorgen aanvankelijk werden opgeworpen, met uiteindelijk resultaat dat alleen zeer gerespecteerde leden van de gemeenschap nu als misdadigers zijn geëtiketteerd, dat zij zouden aanzetten tot een misdrijf, en verboden terrein zouden hebben gepasseerd. Deze mensen die altijd het beste met ons voor hadden, worden nu bestempeld als probleemzoekers en vijande van de staat. Dit lijkt allemaal zo oneerlijk. Het enige wat we wilden was de geruststelling dat we veilig zijn - dat er geen schade aan de gemeenschap zou kunnen ontstaan. Dit was nooit een gevecht tegen Chinese mensen of een beweging om de fabriek te sluiten - mensen wilden gewoon niet dat hun omgeving werd beschadigd en hun huisleven werd verstoord door de stank als gevolg van een familiebedrijf. Een open dialoog met betrokken partijen had dit kunnen voorkomen en een weg kunnen banen voor een betere samenwerking tussen allen.

Op social media werd deze verklaring van Ousman Manjang dramatisch ontvangen. Het laat onverbloemd de menselijke kant zien in dit drama van hen die willen opkomen voor hun rechten, dat is zonder meer waar. Zijn verhaal is echter veel meer dan dat. In de volgende posting zal ik u berichten waarom.
door RPeters di 12 jun 2018, 21:56
Het is inmiddels bevestigd dat Reef Analytics de onderzoeken inderdaad heeft uitgevoerd in opdracht van een activist genaamd Ahmed Manjang, die opnieuw monsters heeft opgestuurd naar dit Duitse laboratorium omdat NEA niets publiceert.

https://www.facebook.com/ahmed.manjang

Het Chinese visverwerkingsbedrijf in Sanyang staat inderdaad sinds vandaag op non-actief, maar dit is voorlopig alleen tijdelijk. In Gunjur is de zaak nog steeds draaiende, maar hoe lang gaat dit nog duren? Van de heer Manjang bericht dat Isatou Touray (NAM) de sluiting door NEA heeft verhinderd om geen andere buitenlandse investeerders te willen afschrikken. Maar Bakary Njie (NAM Bundung) en zijn committee onderzoeken deze beschuldiging nu ook.

Dit gaat nog wat worden, want Njie is niet bepaald het type dat zich weg laat schuiven of om laat kopen. Net zoals een aantal arrestanten is het een man met een en al liefde voor medemensen. Ik kan mij hem nog herinneren vlak voor het vorige regenseizoen dat ie met andere bewoners een huisje stond op te knappen voor een weduwe met 4 kinderen dat op instorten stond, met een lichaam vol cement klodders. He is one of the good guys.

En terwijl vanuit Sanyang weer nieuwe beelden zijn van vergiftigde akkergrond, opnieuw de vraag wat die visbedrijven nu precies aan chemicalien wegpompen. Ondertussen is wel duidelijk dat Golden Lead 32.000 ton aan verwerkte vis voor dieren verscheept per maand. Dit x 5 Chinese fabrieken zou dus in theorie betekenen dat Gambia zich geconfronteerd mag zien met dramatische cijfers van 160.000 ton per maand. U kunt deze draconische aantallen betitelen zo u wilt, maar er blijft natuurlijk weinig over van de visstand in de naaste toekomst op deze manier, me dunkt.

Wie de laatste foto’s en video heeft gezien van Bakary Njie, het moge duidelijk zijn dat deze man zichtbaar is aangeslagen voor hetgeen hij heeft gezien de afgelopen dagen. Ik maak mij sterk dat Isatou Touray, diverse medewerkers van NEA, politie en bij justitie, de komende dagen behoorlijk wat peentjes gaan zweten.

Wordt vervolgd. Want terwijl de meest gerespecteerde leden in Gunjur zijn opgepakt en ongeveer zijn weggezet als een soort terroristen, gaan we in het volgende artikel eens kijken naar het echte schorem: wat de Chinese viswerkingsbedrijven inmiddels hebben aangericht en waarom ze daar steeds mee wegkomen .......
door RPeters di 12 jun 2018, 22:13
PS:

Wie nader onderzoek naar de zogenaamde transparantie van deze regering doet en bij nea .gm uitkomt, niet klikken op de lotto balletjes want dan wordt uw computer besmet met een virus. Voor de rest is daar geen enkele intel te halen.

Wie google daaentegen volgt op NEA, het ene corruptie en incompetentie schandaal na het andere.

Zie ondermeer:

https://freedomnewspaper.com/2018/02/19/gambia-letter-editor-nea-financial-meltdown-driven-greedy-ahmed-denton-admin-finance-director/

https://freedomnewspaper.com/2018/02/14/gambia-misuse-state-funds-resources-admin-finance-director-nea/

http://standard.gm/site/2017/08/07/nea-rebuts-mayor-colley/
door harrie-oisterwijk wo 13 jun 2018, 07:41
ben zeker geen expert .mijn vraag is dan ook welke invloed het heeftt of zal het hebben op de kust elders bijvoorbeeld omgeving Kololi .ze kunnen het nu wel negeren maar als er gezondheids komen daar zou de schade wel eens heel groot worden. zullen de toerristen Gambia gaan mijden . weet wel dat toen ik daar afgelopen jaar was het soms stonk
lagen ook wel doden vissen .dacht toen dat het aan het erg hoge water lag verkeerde wind ben benieuwd wat er hiervan gevonden word
door RPeters do 19 jul 2018, 19:15
Het heugelijke nieuws dat Golden Lead Factory werd gesloten door justitie met bevriezing van bankrekeningen, dient gerelativeerd te worden. Het heeft niets te maken met de milieuschade die is aangericht, maar een onderlinge twist tussen de Chinese eigenaren zelf. De sluiting is ook niet permanent, maar van tijdelijke aard.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 0 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!