Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door poeltje za 21 maart 2020, 17:12
14 van de 32 personen die in quarantaine waren geplaatst in een hotel in Banjul hebben het hotel , zonder toestemming, verlaten.
Men is op zoek naar ze .
Begin van de verspreiding in Gambia ?

zie Daily Monitor ( monitor.co.ug)
door poeltje di 24 maart 2020, 12:14
Het belangrijkste bericht over Gambia is voor mij het feit dat er een eerste dode is gemeld.
Nu maar hopen,tegen beter weten in , dat het geen enorme verspreiding onder de bevolking tot gevolg heeft.
door aminacamara di 24 maart 2020, 17:51
Hallo,
Is er iemand op de hoogte van het aantal besmettingen in gambia. Een halve week hoor ik nu van 1persoon. Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk.
Groet,
Amina
door Taxa wo 25 maart 2020, 08:35
aminacamara schreef:Hallo,
Is er iemand op de hoogte van het aantal besmettingen in gambia. Een halve week hoor ik nu van 1persoon. Dat lijkt me niet zo waarschijnlijk.
Groet,
Amina

Er zijn officieel 3 besmettingen. Het actuele overzicht is te vinden op

https://www.facebook.com/10086669802069 ... 66748/?d=n

Ikzelf schat de situatie anders in: men weet nauwelijks in hoeverre deze 3 mensen anderen in Gambia besmet hebben; mensen nemen quarantaine niet serieus en zieken melden zich niet (direct). Het blijft afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Gevonden op de site van VRTnws:
Reginald Moreels is pas een week terug uit Congo, waar hij als chirurg werkte. Heeft hij een verklaring voor het relatief lage aantal coronagevallen in Afrika? “Corona is een beetje later uitgebroken in Afrika. Misschien ligt het eraan dat er meer resistentie is, of er zijn minder testen.”
Maar Moreels stelt zich toch vooral vragen bij het lage aantal gevallen: “Ik hoop dat het waar is, maar het zal waarschijnlijk veel meer zijn. Testen zijn niet beschikbaar en zeker niet in de brousse. Het aantal gevallen is wellicht het vijf- of tienvoudige.”
Belangrijk in geval van een virus als corona is preventie. Daar knelt het schoentje in Afrika, zegt Moreels: “Social distancing, afstand houden, dat zit niet in de cultuur van de Afrikanen. Dat erin krijgen zal niet zo makkelijk zijn. In Congo zijn de scholen nu dicht. Het resultaat is dat de kindjes op straat spelen.”
Het gezondheidssysteem is ook een groot probleem in Afrika, dat is bekend. Moreels geeft een voorbeeld uit eigen ervaring: “In het ziekenhuis in Congo waar ik werkte – in een stad met zeshonderdduizend inwoners - zijn exact twee zuurstofconcentratoren, apparaten die dus zuurstof uit de lucht halen en samenpersen. Regelmatig vallen die uit door elektriciteitsstoringen.”
De enige hoop die Reginald Moreels heeft, is dat enkele bestaande medicijnen – bijvoorbeeld tegen ebola – ook effectief zullen blijken tegen corona, “want anders wordt het een catastrofe”.
Laatst bijgewerkt door Taxa op do 26 maart 2020, 10:17, in totaal 1 keer bewerkt.
door Irda wo 25 maart 2020, 21:28
kreeg vanochtend bericht uit Gambia dat dat appjes rondgaan waarin staat dat alleen blanke mensen het virus krijgen en er aan dood gaan, ook berichtjes dat als je heet water met citroen drinkt, je dan het virus niet op kan lopen. Dat schiet dus lekker op zo. Vrees het ergste voor al die mensen.
door plumeau do 26 maart 2020, 11:43
Ik hou ook mijn hart vast, niet alleen voor the Gambia, maar voor alle landen in Afrika. Een virus verspreidt zich nou eenmaal. En helaas zijn er geen goed ingerichte ziekenhuizen beschikbaar voor de mensen zelf.

Gisteren kreeg ik een foto van een kennis, hij zat met wollen handschoenen en een katoenen sjaal om in de taxi. Die verder helemaal afgeladen was met mensen. Tja, social distancing is wel een dingetje.

Verder kreeg ik van een andere kennis te horen dat hij wil dat YaYa terug komt, want YaYa heeft er voor gezorgd dat er geen ebola in the Gambia was en YaYa kan HIV, diabetes en Aids genezen, dus waarschijnlijk kan hij ook Corona genezen.

En dit zijn jonge mensen hoor, nog geen 30 jaar oud. Ze hebben toegang tot social media waarop ze alle informatie kunnen vinden. Ze zijn dus zeker niet dom of niet geinformeerd.

Na al mijn bezoeken aan the Gambia heb ik nog altijd moeite om dit te begrijpen: waarom toch dat eigenwijze, dat vasthouden aan sprookjes? Het zal ongetwijfeld een cultuur ding zijn, maar pff.....ik vind het moeilijk.
door lispoesje vr 27 maart 2020, 12:31
Het blijft toch ongelooflijk dat mensen willen blijven zeggen dat yaya van alles kan genezen en terug moet komen. Dat soort geluiden hoor ik zo en dan ook. Ook tijdens andere crisissen.

Niet dom, maar onwetend/niet willen accepteren dan....

Afstand bewaren zal nooit en te nimmer kunnen in Afrika.

Triest...
door Taxa vr 27 maart 2020, 17:15
Google vertaling:
Hallo meneer de president, Adama Barrow, ik zal u vertellen wat uw vrienden u niet vertellen. Ons Gambiaanse volk, uw volk, mijnheer de president, is bang.
Ze zijn erg bang voor dit Coronavirus. Ze zijn bang om ziek te worden en worden doorverwezen naar ziekenhuizen zonder maskers, ventilatoren, medicijnen en laboratoria om te bepalen of het coronavirus is of niet.
Gambiaanse mensen zijn bang dat artsen, verpleegkundigen en medisch personeel ziek zijn geworden omdat ze slecht werden ondersteund en beschermd door uw regering.
Gambianen zijn bang dat het Coronavirus in noodgevallen een stormloop veroorzaakt en het medisch personeel overmeestert met ondraaglijke werkdruk
Gambiaanse zakenlieden, transporteurs, marktkooplui, evenals raba-raba-mannen en -vrouwen zijn bang dat hun inkomen opraakt tot nul.
Gambiaanse mensen zijn bang dat door niet strategisch te handelen met de politie, het leger en de volksgezondheid om niet-essentiële bewegingen van mensen effectief te beperken, in quarantaine te plaatsen of te beperken, u Coronavirus in Gambia laat verspreiden.
Maar bovenal zijn Gambiaanse huishoudens bang dat de last van dure kosten van basisproducten in combinatie met de druk van verhuurders en NAWEC onhoudbaar wordt.
Dr.Samateh alleen kan deze angsten niet verenigen. Gambia heeft behoefte aan een gevoel van richting en leiderschap van jou. U kunt niet in uw comfort worden afgeschermd en ons alleen aan Dr.Samateh overlaten. Hij is niet de president. Dat bent u!!
Er is ons verteld dat u een aantal vergaderingen hebt gehouden, maar mijnheer de president, wees een president en handel in godsnaam snel en adequaat als een president.
Bijlagen
AE48ED73-C6BB-4089-8B0E-EE632E651CBC.jpeg
AE48ED73-C6BB-4089-8B0E-EE632E651CBC.jpeg (154.7 KiB) 266 keer bekeken
door Marcel Meuldijk vr 27 maart 2020, 19:55
wat hebben we hier nu aan?
gaat de president het nu lezen en wat doen wat ze vragen omdat het hier staat?
door Taxa vr 27 maart 2020, 21:27
Marcel Meuldijk schreef:..........gaat de president het nu lezen en wat doen....?

President Adama Barrow heeft zojuist de noodtoestand uitgeroepen.

Deze afkondiging houdt in dat de volgende maatregelen met ingang van vandaag, 27 maart 2020, worden gehandhaafd: -

1. Alle niet-essentiële levensmiddelenwinkels in alle markten en gesloten winkelgebieden worden gesloten.

2. Alle niet-essentiële openbare plaatsen, zoals bars, cafetaria's, bioscopen, videoclubs, gymzalen, musea, nachtclubs, openbare zwembaden, evenementenhallen, casino's, speelhallen en sportlocaties zijn gesloten.

3. Alle openbare gebedshuizen zijn gesloten.

4. Het aantal mensen dat een sociale bijeenkomst bijwoont, zoals bruiloften, naamgevingsceremonies en begrafenissen, wordt beperkt tot maximaal tien personen.

5. Al het openbaar vervoer vervoert de helft van het totale aantal passagiers dat ze wettelijk mogen vervoeren.

Hij herhaalde dat essentiële diensten zoals banken, benzinestations, handelaren en verkopers van voedsel en basisproducten op de markten, supermarkten en buurtwinkels moeten blijven functioneren.

Ik hoop dat dit niet verkeerd wordt begrepen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!