Welkom op het gambia prikbord, een forum over het West-Afrikaanse land Gambia.

Bespreek hier alles over Gambia!
door Vrank zo 18 apr 2021, 16:01
Dag allemaal,

Ik ben op zoek naar een compound. Ergens tussen Kotu en Brusubi
3 slaapkamers, boys quarter, tuin met schaduw

Mocht u iets weten wilt u me dat dan later horen?

Dank
Vrank
Laatst bijgewerkt door Vrank op wo 02 jun 2021, 14:10, in totaal 1 keer bewerkt.
door Carina za 15 mei 2021, 08:35
Hi Vrank,

Stuur mij maar even een prive bericht bij interesse voor grote compound in Bakoteh Layout

Groet Kaatje
door Vrank wo 02 jun 2021, 14:09
Het is intussen gelukt om een huis in Gambia te kopen.
Hierbij onze ervaring. Wellicht heeft iemand die zelf plannen heeft er wat aan;
• Je kunt een huis kopen of je kunt grond kopen. Wij hadden de indruk dat grond kopen riskanter is omdat daar ongeveer de hele goegemeente zn handtekening onder moet zetten. Een huis is meer afgeronde koop.
• Wij hebben een huis gekocht zonder het in levenden lijve te aanschouwen. Wat we wel hebben gedaan is uitermate veel video’s laten maken van t pand, de muren, het dak, het sanitair etc. En we hebben een plaatselijke aannemer een rondje door het huis laten maken om te kijken of er ernstige gebreken waren. (Die we dan weer buiten de verkoop om hadden ingehuurd)
• Huizen in Gambia staan op leasehold of freehold grond. Grond blijft in Gambia eigendom van de overheid. Een soort erfpacht. Bij leasehold “lease” je die grond voor 99 jaar en daarna wordt ie weer verlengd hebben wij begrepen. Je betaalt daar taks over
• De verkoper moet 10% Capital Gain Tax betalen en de koper 2% Stamp Duty. Dat moet je echt goed uit onderhandelen want bij ons zat opeens de CGT in onze koopprijs. Wij hebben dat terug onderhandeld naar uiteindelijk 3,5 procent voor CGT&SD samen. (In het proces werd de CGT ook zomaar van 10% naar 5% verlaagd; heel bijzonder). Hadden we dat eerder beter begrepen dan had het ons minder gekost
• Er zijn vaak vier partijen betrokken bij een verkoop. Jij, de verkoper, een advocaat en een agent (makelaar). Vooral die laatste was bij ons wel een oplichter. Constant schuiven in de prijs. Commissie afspreken en dan opeens meer commissie willen hebben. Heel vervelend. Dus bewaar iedere communicatie (mail/whats app) die je hebt, spreek niets telefonisch af en herinner de partijen met regelmaat aan de afspraken. Er wordt gaande het proces absoluut aan afspraken getornd dus daar moet je telkens naar terug verwijzen. Jouw advocaat is niet jouw advocaat die het vel over de oren van de tegenpartij haalt. Onze advocaat was veel meer een mediator die bemiddelde tussen de partijen.
• Onderhandel schaamteloos. Onze agent vroeg 10% van het verkoopbedrag. We hebben het uiteindelijk afgedeald op 200€. Veel te veel, maar om van t gezeik af te zijn. De advocaat begon met een tarief van 4000€. Toen wij zeiden; “nou dat is wel een beetje veel” zaten we al heel snel op 1500€. Achteraf denk ik dat dit nog steeds wezenloos te veel is, maar dit gedeelte van t proces ging bij ons vrij snel dus dat hebben we een beetje laten glippen. Wat echt belangrijk is is dat van tevoren vastlegt wat er in t bedrag begroot zit. Dus inclusief aanvraag documenten, “versnellingsgeld” (ze bedoelen eigenlijk gewoon smeergeld om je document boven op de stapel te krijgen) etc.
• Op ons koopbedrag staat een lager bedrag dan de prijs. Dat scheelt dus heel veel in CGT en SD. Daar kun je gewoon om vragen bij je advocaat. De betaling gaat rechtstreeks aan de verkoper.
• Dus uiteindelijk krijg je van de advocaat vier documenten:
o het koopcontract (de Sale Deed),
o het Leasehold Contract.
o Een gecertificeerde plattegrond (want ze hebben daar om de een of andere reden geen straatnamen)
o En een bewijs dat de belasting is betaald.
• En dan de betaling. Als God je goed gezind is heeft de verkopende partij een (familielid met een) Europese bankrekening. Zo niet dan kom je in een gedoetje terecht. Veel gaat via de Ghana International Bank, maar die heeft een rate van 5 cent per euro minder dan de officiele koers. Dat zelfde geld voor Western Union. Bovendien kun je bij WU hooguit 5000 per keer overmaken dus dat is gedoe met veel betalingen. Wij hebben het gedaan via Small World (net zoiets als WU) maar een veel betere rate én de eerste transactie is gratis. Ze vragen wel om ontzaglijk veel documenten. Niet alleen identificatie, maar ook loonstroken, arbeidscontracten, werkgeversverklaring,hoe je mekaar kent, foto’s van de visastempels in je paspoort etc. Vanuit een soort doorgeschoten fraudebeleid, maar goed het scheelde ons 2700€(!) aan fee en een betere rate dus het is de stress wel waard. Let op; het duurt zeker een week voor je geld wordt vrijgegeven.
• Als laatste; Onderhandelen met Gambianen is andere koek. Ze schreeuwen graag door de telefoon als ze geen gelijk krijgen, dreigen om een deal op te blazen, beledigen je als ze hun zin niet krijgen. Daarnaast zijn ze supergevoelig voor White Supremacy. Als hun trots gekrenkt wordt, of ze vinden dat je op hen neerkijkt of neerbuigend doet dan zijn ze in staat om de deal te stoppen om de eer te redden. Het is anders dan in Nederland zullen we maar zeggen. Daarnaast spelen ze om de haverklap de racisme troef dus t is best een beetje ingewikkeld communiceren. Wij zijn de hele tijd uitermate correct gebleven en benadrukt dat wij eerlijke mensen zijn en wij erop vertrouwen dat zij dat ook zijn. Maar voorzichtigheid blijft geboden. Wij kennen gelukkig wat mensen en wat wij bv hebben gedaan is geweigerd te betalen zolang er nog huurders in het huis zaten. (Want voor je het weet gaan die er helemaal niet uit en iedereen kent genoeg horrorstory’s van Europeanen die wel een huis in Gambia hebben maar er niet in kunnen vanwege het feit dat er Gambianen in zitten die weigeren te vertrekken). Dus wij hebben pas het geld overgemaakt op de dag dat de huurders eruit waren en een vriend van ons alle sloten heeft laten vervangen van de compound. Toen dat geregeld was hebben we betaald.
• Het was een interessante reis. Je leert er van en ik ben ervan overtuigd dat ervaren Gambiagangers dit gelezen hebben met kromme tenen en denken “hadden ze nou maar dit of dat gedaan”. En we hebben zeker ook leergeld betaald. Maar het is dus best mogelijk om met een beetje voorzichtigheid en de bereidheid om er veel energie in te stoppen (niets gaat vanzelf) zelfstandig een huis te kopen in Gambia. Mocht je het gaan doen; veel geluk er mee. Misschien heeft dit een beetje geholpen. Succes!

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten

Recente Topics

Twitter

Over ons

Beleefgambia.nl is de ontmoetingsplek voor iedereen die Gambia een warm hart toedraagt. Laten we het hier samen gezellig houden!

Registreer u vandaag nog om ook van dit forum gebruik te maken.

Beleefgambia.nl

Beleef hier een stukje Gambia!